Misztikus fényoszlopok tűntek fel Kanadában

fényoszlopok
Vágólapra másolva!
Misztikusnak tűnő fényoszlopok tűntek fel a kanadai Ontario tartományban. Természetesen a jelenség nem valamilyen paranormális erő műve, létezik rá tudományos magyarázat.
Vágólapra másolva!

A látványos jelenséget egy kanadai fotós, Timmy Joe Elzinga örökítette meg. A férfit a fia ébresztette fel hajnalban, így sikerült felfigyelnie a nem mindennapi jelenségre. A kinti hőmérséklet ekkor csupán mínusz 18 Celsius fok volt.

Elzinga először azt hitte, a sarki fényt látja, azonban rövidesen kiderült, hogy más idézi elő a különös fényeket, amelyek oszlopként ragyogtak fel a távolban.

Forrás: Timmy Joe Elzinga \ Youtube

Így alakulnak ki

Felmerül a kérdés tehát, mi is látható a szóban forgó képeken. Valójában egy ismert légköri jelenségről, úgynevezett fényoszlopokról beszélhetünk. Ezek nem azonosak a jól ismert sarki fénnyel – amelyet a légkörbe behatoló töltött részecskék keltenek –, más módon alakulnak ki.

Amikor a hőmérséklet fagypont alá esik, az atmoszféra alacsonyabb tartományában hatszög alakú jégkristályok alakulhatnak ki. Ezek együttesen egy hatalmas lappá állhatnak össze, olyan „óriástükröt” alkotva, amely képes visszaverni egy adott fényforrás – például település vagy autólámpák – fényeit.

A látszat tehát némileg csalóka, ugyanis a képen úgy tűnik, mintha a fényoszlop a földről az űrbe sugárzódna ki, de valójában éppen az ellenkezője történik: az égbolt irányába tartó fényt a jégkristályok verik vissza a földfelszín felé.