Lélegzetelállító képekkel debütált az új műhold

Föld, műhold
Vágólapra másolva!
Minden korábbinál részletesebb és látványosabb fotókat készített Földünkről az Amerikai Óceáni és Légügyi Hivatal legújabb meteorológiai műholdja.
Vágólapra másolva!

A január 5-én készült képek négyszer részletesebben ábrázolják szülőbolygónkat, mint a korábbi felvételek.

A NOAA 2016. november 19-én bocsátotta fel legújabb meteorológiai szatellitjét, a GOES-16-ot (korábbi nevén GOES-R-t). A kutatóeszköz jelenleg 35900 kilométer magasan kering, úgynevezett geostacionárius pályán. E pálya lehetővé teszi a műhold számára, hogy ugyanabból a pozícióból monitorozza a földi atmoszféra változásait, a szárazföldet, valamint az óceánokat – írja a NOAA a kiadott közleményben.

Várhatóan ez év végére befejeződik a GOES-16 tesztelése, és felváltja a már „öregecske" GOES-15 és GOES-13 műholdakat – előbbit még 2006-ban, utóbbit 2010-ben küldte fel a szervezet. A NOAA szerint az új műhold a korábbiakhoz képest több hullámhosszon, négyszer nagyobb felbontású képeket képes készíteni.

A GOES-16 képességei lehetővé teszik, hogy a nyugati féltekéről 15 percenként friss információkat kapjunk. Az Egyesült Államokról készült felvételek 5 percenként, az időjárási rendszerekről (például hurrikánokról) lőtt fotók 30 másodpercenként frissülnek. A tervek szerint 2018-ban egy újabb műholddal, a GOES-17-tel fog bővülni a NOAA flottája, amely képességeit tekintve a GOES-16 méltó párja lesz.

A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: NOAA/NASA