Megnyílt a föld Arizonában

repedés, arizona
Vágólapra másolva!
Kutatók egy csoportja közeli felvételeket készített egy hatalmas, 3,2 kilométer hosszú repedésről az arizonai sivatagban. A képződmény – amely bizonyos helyeken a 3 méteres szélességet is eléri – az elkövetkezendő években várhatóan tovább fog terebélyesedni.
Vágólapra másolva!

A hasadékot még 2014-ben fedezte fel a Google felvételén Joseph Cook geológus. Mostanra sikerült egy kutatócsoportot szerveznie és ellátogatnia a képződményhez. Kiderült, hogy az elmúlt időszakban a repedés tovább növekedett, és azóta is egyre csak terebélyesedik.

A hasadék Tator Hills környékén keletkezett, és a helyi hírek szerint veszélyt jelenthet a közelben tartózkodó állatállományra és az emberekre. Bizonyos helyeken elérheti a 9 méteres mélységet is.

Egyelőre nem teljesen tisztázott, miért keletkezett a repedés, de Cook azt gyanítja, a 2014-es és 2016-os hatalmas esőzéseknek közük lehetett a kialakulásához. Természetesen az emberi tevékenység sem elhanyagolható a képződmény születésében, a föld alatti hasadék valószínűleg nem jött volna létre, ha a helyi farmerek nem nyerik ki a felszín alatt található vízréteget.

Forrás: Arizona Geological Survey

A víz kinyerésével lyukak sorozata jött létre a felszín alatt, amik heves esőzések hatására bármikor a felszínre kerülhetnek.