Nyúlfogai vannak a szellemcápának

szellemcápa
Kristin Walovich és a szellemcápa
Vágólapra másolva!
Hatalmas fejjel és nyúlszerű fogakkal rendelkezik egy újonnan felfedezett szellemcápafaj.
Vágólapra másolva!

Az állat – amely a Hydrolagus erithacus tudományos nevet kapta – nagyjából egy méter hosszú, így az eddig felfedezett második legnagyobb szellemcápafajnak számít – olvasható a Live Science tudományos portálon.

A szellemcápáknak is nevezett kimérák (tengerimacska-alakúak, Chimaeriformes) a mélytengerek lakói. Rokonai a (valódi) cápáknak és rájáknak, a közös őstől nagyjából 300 millió éve szakadt el a csoport.

Az új fajnak nyúlszerű fogai vannak, így a Hydrolagus nemzetségbe sorolják, ami magyarul „vízi nyulat" jelent. A csoportba mostanáig három fajt soroltak (H. africanus, H. mirabilis és H. cf. trolli), ezek mindegyike az Atlanti-óceán délkeleti és az Indiai-óceán délnyugati részén él, Dél-Afrika és az Antarktisz között.

Hydrolagus erithacus Forrás: Kristin Walovich

Hamar kiderült, hogy új fajt fedezhettek fel

A halászok már korábban is fogtak ki véletlenül Hydrolagus erithacus egyedeket. Gyanús volt számukra, hogy a kihalászott példányok nem hasonlítanak egyik ismert szellemcápára sem. „ Míg a H. africanus kicsi és barnás színű, addig a H. erithacus sötét és nagytermetű. Első látásra meg lehetett mondani, hogy nem ugyanahhoz a fajhoz tartoznak" – mondta Kristin Walovich, a Zootaxa című szakfolyóiratban megjelent tanulmány első szerzője.

Kristin Walovich és a szellemcápa Forrás: Kristin Walovich

Mivel mélytengeri lények, a szellemcápák viselkedéséről viszonylag keveset tudni. A Hydrolagus erithacus gyomra azonban árulkodó nyomokat tartalmazott, többek között rákollót, ami arra utal, hogy az erős fogak alkalmasak rákok és más, tengerfenéken élő ízeltlábúak páncéljának feltörésére.