Évtizedek óta nem látott békafaj egyedeire bukkantak

Kép az Artholeptis troglodytes békafaj egyik példányáról
Vágólapra másolva!
Évtizedek óta nem látott ritka békafaj négy egyedére bukkant egy helyi kutatócsoport Zimbabwében.
Vágólapra másolva!

Az Arthroleptis troglodytes nevű fajt, amely jelenleg súlyosan veszélyeztetett és feltehetőleg kihalt állatként szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján, 1962-ben fedezték fel, ám azóta nem érkezett jelentés a rejtélyes kétéltű észleléséről.

Robert Hopkins, Bulawayo város természettudományi múzeumának kutatója szerint az Arthroleptis troglodytes négy példányát az állat ismert természetes élőhelyén, az ország keleti részében elterülő Chimanimani régióban fedezték fel.

Kép az Artholeptis troglodytes békafaj egyik példányáról Forrás: MTI/AP/Francois Becker

A csapat december 3-án egy addig ismeretlen állati hangot követve bukkantak rá egy hím egyedre, majd később két másik hím, valamint egy nőstény békára. A kutatók azt tervezik, hogy szaporítják a begyűjtött példányokat, majd az utódokkal együtt visszatelepítik őket hegyvidéki élőhelyükre. Az Arthroleptis troglodytes apró termetű béka, bőre világosbarna alapon sötét pöttyös.

A helyi hatóságok most a békák biztonsága miatt aggódnak. A tudományos világ érdeklődése ugyanis a ritka faj egyedeinek befogását és illegális exportját eredményezheti. Hopkins szerint az Arthroleptis troglodytes 16 példánya van kiállítva különböző múzeumokban, egyebek között a londoni British Museumban.