Japán elbukta az űrszemét elleni harcot

Nemzetközi Űrállomás
A Konotori személyzet nélküli teherűrhajó
Vágólapra másolva!
Elbukott az a japán kísérleti eszköz, amelynek célja a Föld körül keringő űrszemét begyűjtése és megsemmisítése lett volna – közölte a távol-keleti ország űrügynöksége.
Vágólapra másolva!

Több mint 100 millió űrszemétdarab kering a bolygónk körül, ennek egy része működésből kivont műhold, valamint olyan utolsó rakétafokozat, amely a Föld körüli pályán maradt. Emellett olyan tárgyak is itt említhetők, amelyek különböző űrbéli szerelések során szabadultak el a kozmoszban. A probléma olyan méreteket öltött az elmúlt időszakban, hogy az már komolyan veszélyezteti a jövő űrküldetéseit.

A japán űrügynökség 2016 decemberében felküldött (JAXA) Konotori-6 nevű teherűrhajója egy halászhálóra emlékeztető, űrszemétbefogó eszközzel volt felszerelve. A háló tulajdonképpen egy 700 méter hosszú – alumíniumsodronyból és acélhuzalból álló –, áram alá helyezett pányva volt, amelyet a Kotonori-6 maga után húzva arra használt volna, hogy lassítsa az űrszemétszilánkokat. Ezek aztán eléghettek volna a Föld légkörében.

A Konotori személyzet nélküli teherűrhajó Forrás: ESA

Sajnos a gondok már a küldetés legelején jelentkeztek, és a technikusok hiába küzdöttek az űreszköz megmentéséért, az dolgavégezetlenül elégett, amikor belépett a Föld légkörébe – írja a Phys.org tudományos hírportál.

„Úgy gondoljuk, a pányva nem eresztődött ki, és ez okozta a problémát – nyilatkozta a projekten dolgozó egyik tudós, Koichi Inoue. – Nagyon csalódottak vagyunk, hogy a misszió egyik fő célja végül nem teljesült" – tette hozzá.

A japán űrügynökségre mostanában rájár a rúd. A fekete lyukakat kutató műholdjuk még tavaly semmisült meg, legutóbb pedig egy miniatűr rakéta felbocsátását megcélzó küldetést kellett félbeszakítaniuk.