Új típusú fekete lyuk létezésére találtak bizonyítékot

fekete lyuk csíra
Szupermasszív fekete lyuk csíra illusztrációja
Vágólapra másolva!
A fekete lyukak a világegyetem legrejtélyesebb objektumai közé tartoznak. Egy azonban közös bennük. Az eddig felfedezett összes fekete lyuk két kategóriába volt sorolható. Az új bizonyítékok alapján azonban úgy tűnik, hogy be kell vezetni egy harmadik csoportot is.
Vágólapra másolva!

A fekete lyukakat eddig két csoportba sorolták. Az egyikbe a kisebb, úgynevezett stelláris vagy csillagtömegű fekete lyukak, amelyek tömege néhányszorosa a Napénak, a másikba pedig a szuper nagytömegű vagy szupermasszív fekete lyukak tartoznak, amelyek tömege milliószór milliárdnyi naptömegű lehet.

Köztes méret

Néhány éve azonban egyre több bizonyíték gyűlik arra, hogy léteznek úgynevezett

köztes tömegű fekete lyukak

is, amelyek tömege úgy 100 és 10 000 naptömeg közé esik és csillagok sűrű csoportjában rejtőznek.

Szupermasszív feketelyuk-csíra illusztrációja Forrás: NASA

Az első ilyen köztes tömegű fekete lyukat 2014-ben azonosították a University of Maryland kutatói. Ők egy tőlünk 12 millió fényévre lévő, nagyjából 400 naptömegű fekete lyuk létezésére találtak bizonyítékokat a Messier 82 galaxisban, ahogy arról az Origo is beszámolt.

Eddig azonban csak egy maroknyi köztes tömegű feketelyuk-jelöltet „pillantottak meg" a csillagászok (a röntgensugárzásból következtetve), így a mostani új felfedezés elég izgalmas.

Hiányzó láncszemek

„Azért akarunk köztes tömegű fekete lyukakat felfedezni, mert ezek a hiányzó láncszemek a csillagtömegű és a szupermasszív fekete lyukak között" – mondta a kutatások vezetője, Bulent Kiziltan, a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ kutatója.

Az új köztes tömegű fekete lyuk a 47 Tucanae nevű gömbhalmaz közepén rejtőzik. A 47 Tucanae csak 13 000 fényévnyire található a Földtől, azaz csillagászati értelemben véve viszonylag közel van.