Halálos szuperbaktériumokat küldenek a Nemzetközi Űrállomásra

ISS
A Nemzetközi Űrállomás itt még az ISS-hez csatlakozott Endaveour űrsiklóval
Vágólapra másolva!
Antibiotikumoknak ellenálló, halálos szuperbaktériumot készülnek felküldeni a tudósok a SpaceX vállalat rakétájával a Nemzetközi Űrállomásra. A cél az, hogy megvizsgálják, milyen hatással van a kórokozóra a mikrogravitációs környezet. 
Vágólapra másolva!

Napjainkban a szuperbaktériumok világszerte körülbelül 700 ezer embert ölnek meg, az előrejelzések pedig még ennél is sötétebb jövőképpel számolnak. Egy 2014-ben készült jelentés jóslata szerint 2050-től évente 10 millióan halhatnak meg a világon az antibiotikumoknak ellenálló kórokozók miatt. Emiatt világszerte hatalmas erővel dolgoznak a tudósok azon, hogy valamilyen hatásos védelmet dolgozzanak ki a legyőzhetetlennek tűnő parányi gyilkosokkal szemben.

A mostani küldetés célja sem az, hogy a rettegett MRSA-ból (meticillinrezisztens Staphylococcus aureus) valamilyenfajta biológiai fegyvert állítsanak elő. Éppen ellenkezőleg, azt akarják a kutatók megvizsgálni, hogy a mikrogravitációs környezet hogyan hat a baktériumra, milyen módon befolyásolja fejlődését. A kísérletre az ISS laboratóriumában kerül sor.

MRSA Forrás: WikimediaCommons

Hogyan befolyásolja a szuperbaktériumokat a világűr?

A kutatást a NASA finanszírozza, az MRSA-kolóniákat egy Falcon 9-es rakétával juttatják az űrállomásra február 14-én – írja a Science Alert tudományos portál. Manapság az MRSA talán a legismertebb szuperbaktérium. Többek között bőrbetegségeket és tüdőgyulladást okozhat.

„Kihasználjuk az ISS fedélzetén a mikrogravitációt, hogy elősegítsük a precíziós orvoslás forradalmát itt a Földön" – mondta a Yahoo News hírportálnak a mostani kutatás vezetője, Anita Goel, aki a Nanobiosym nevű biotechnológiai vállalat igazgatója. 2015-ben ez a cég fejlesztette ki a Gene-RADAR néven ismert eszközt – egy mobilszkennert, ami valós időben képes diagnosztizálni bármilyen genetikai módosítást okozó betegséget, mindezt pedig meglepően olcsó áron.

A Nemzetközi Űrállomás Forrás: NASA

Ezt a Gene-RADAR-t fogják alkalmazni az űrállomáson is, azt vizsgálják vele, hogy az MRSA két törzsének mutációit miként befolyásolja mikrogravitációs környezet. Az eredmények alapján Goel és munkatársai olyan modelleket dolgoznak ki,

amikkel megjósolható, hogy a gyógyszerrezisztens mikrobák milyen fejlődési irányokat fognak venni bolygónkon az elkövetkező években.

Az információ segítheti a gyógyszerfejlesztőket abban, hogy egy lépéssel mindig a baktériumok előtt járjanak, és megakadályozzák, hogy a kórokozók hathatós védelmet fejlesszenek ki az antibiotikumok ellen.

Korábbi kísérletek alapján sejteni lehet, mi várható

Jelen pillanatban a kutatócsoport nem tudja megjósolni, hogy a szuperbaktérium miként fog viselkedni „új otthonában", de korábbi küldetések idejéről már vannak tapasztalatok. Akkor a mikroorganizmusok a földihez hasonló módon szaporodtak és mutálódtak az űrállomáson – csak éppen sokkal gyorsabb ütemben. Ez arra vezethető vissza, hogy az űrben néhány anyagcserével kapcsolatos fehérje aktívabbá válik, és a sugárzás is változásokat idéz elő bizonyos gének működésében.

Illusztráció Forrás: NIAID

Egy másik, 2000-es kísérlet során orosz kutatók bakteriális géneket jutattak élesztőbe a Mir űrállomáson. Azt találták, hogy 40 nap alatt e gének mutációja az űrben háromszor gyorsabbá vált, mint a földi kontrollcsoporté.

Ha az eddigi tapasztalatokhoz hozzávesszük, hogy a NASA legújabb ikerkísérlete milyen furcsa eredményeket hozott, elmondható, hogy egyelőre nehezen jövendölhető meg, hogyan is befolyásolja az űr az élőlények működését.

A mikrogravitáció és a sugárzás együttesen hat a mikroorganizmusokra

A kutatók azt gyanítják, a mikrogravitáció a mutáció felgyorsulásának egyik fő előidézője, ugyanakkor a Föld mágneses mezőjén kívüli megnövekedett sugárzás hatása sem elhanyagolható.

„Általános egyetértés van azzal kapcsolatban, hogy a mikrogravitáció van az egyik legjelentősebb hatással a mikrobák növekedésének kinetikájára és a bakteriális sejtek viselkedésére a rövid ideig tartó űrrepülések alatt" – írta egy 2015-ös jelentés. „A sugárzás növelheti a mikrobák mutációs rátáját a repülések során."

Forrás: NASA

Amennyiben a sejtések beigazolódnak, és az MRSA-t tényleg felturbózza a világűrben való tartózkodás, akkor

előre láthatjuk, milyen lépéseket tesz a fő ellenség,

és ezek ismeretében talán könnyebben legyőzhetjük a félelmetes kórokozókat.