A kemény gyerekkor hosszú élettel jár

zebramanguszta
Zebramanguszta
Vágólapra másolva!
A kemény körülmények között felnőtt vadállatok általában tovább élnek, állítják brit kutatók.
Vágólapra másolva!

Az Exeteri Egyetem kutatói azt tapasztalták, hogy tovább éltek azok a hím zebramanguszták (Mungo mungo), amelyek rossz körülmények között élték túl az első életévüket. Az általuk nemzett utódok számában azonban nem volt különbség azokkal összehasonlítva, amelyek kényelmesebb viszonyok között éltek.

A változó körülmények a nyerők?

Érdekes módon

azoknak a hímeknek volt a legtöbb utóduk, amelyek jelentősen változó körülmények között nőttek fel.

Ezek a hímek ráadásul ugyanolyan hosszú életűek voltak, mint azok, amelyek kemény körülmények között nőttek fel.

Zebramanguszta Forrás: Wikimedia Commons

„Rossz vagy kiszámíthatatlan körülmények között felnőni nem szükségszerűen rossz, megvannak a maga előnyei" – mondta az Ecology and Evolution folyóiratban megjelent cikk vezető szerzője, Harry Marshall.

Jobban felkészülhetnek a későbbi kihívásokra

„Egyelőre még nem világos, hogy miért a változó korai életkörülmények a legjobbak a hím manguszták számára az élettartam és a szaporodás szempontjából" – folytatta Marshall.

A kutatók Ugandában élő manguszták 14 éven át gyűjtött adatait használták a tanulmányhoz. A körülmények méréséhez a csapadék mennyiségét használták, mivel a kutatók azt tapasztalták, hogy a több csapadék több gerinctelen zsákmányt, azaz több ennivalót jelent. A változó körülményeknek azt tekintették, amikor nagy ingadozás volt a nedves és a száraz időszakok között.