Akár demenciát is okozó agykárosodás jeleit találták volt focistáknál

Euro 2012, Foci Eb, görögország, németország, negyeddöntő, Miroslav Klose, fejesgól
Vágólapra másolva!
Akár demenciát is okozó agykárosodás jeleit fedezték fel kutatók egykori futballjátékosoknál, ami megerősíti azokat a félelmeket, melyek szerint veszélyes lehet a labda rendszeres fejelése vagy a többiekkel való összeütközés a pályán.
Vágólapra másolva!

Ez volt az első ilyen jellegű kutatás. A tanulmány során hat elhunyt férfit is vizsgáltak, akik hosszú focista karrier után hunytak el demenciában szenvedve. Mindannyian gyakorlott fejelők voltak.

Hasonló problémák, mint a bokszolóknál

Az eredmények alapján az feltételezhető, hogy a profi labdarúgókat hosszú távon ugyanolyan kognitív problémák fenyegetik, mint a bokszolókat vagy az amerikaifutball-játékosokat. Szakértők szerint azonban további kutatásra van szükség ahhoz, hogy bebizonyítsák az egyértelmű kapcsolatot a demencia és a fejelés között. Hozzátették: a kockázat minimális az alkalmi játékosok számára.

Fejesgól egy meccsen Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Alexander Hassenstein

"Bemutattuk, hogy ugyanaz a kórkép, amely előfordul volt bokszolóknál, előfordulhat néhány volt futballistánál is, akik demenciával küzdenek, de nyomatékosítom: csak nagyon kis számú játékost vizsgáltunk" - mondta Huw Morris, a University College London (UCL) neurológiai intézetének kutatója, a tanulmány társszerzője.

Sok ezer fejelés már károsíthat

"A vizsgált sportolók karrierjének átlagos hossza 26 év volt, ami több ezer órányi játékidő, több ezer órányi edzés és több ezer fejelés. Úgy gondolom, a szabadidőben focizóknál rendkívül alacsony a kockázat" - tette hozzá.

A labdarúgás a világ legnépszerűbb sportága, és a kutatók szerint a fejsérülések kockázatát a játék előnyeinek tekintetében kell mérlegelni: a foci hozzájárul a szív- és érrendszer egészségéhez, mely egyébként csökkenti a demencia kialakulásának esélyét is.

Az Acta Neuropathologica című tudományos lapban szerdán megjelent tanulmány elkészítéséhez a szakértők 14 visszavonult, demenciában szenvedő futballistát követtek figyelemmel, hatuk esetében megkapták a legközelebbi hozzátartozó engedélyét az elhunyt sportolók halála utáni vizsgálathoz is.

Miroslav Klose fejesgólja a 2012-es foci EB negyeddöntőjében Forrás: AFP/Patrik Stollarz

A hatból négy sportoló agyában krónikus traumatikus enkefalopátiára (CTE), a demencia potenciális okozójára utaló bizonyítékot találtak. Mind a hatuknál az Alzheimer-kór jelei is mutatkoztak. A CTE gyakori egykori bokszolók esetében, progresszív memóriaromláshoz, viselkedésváltozáshoz és motoros (mozgásbeli) képességek csökkenéséhez vezet.

A Brit Futballszövetség szerint további kutatásokra van szükség annak megállapítására, vajon a degeneratív agyi betegségek általánosabbak-e a volt focisták körében.