Pinot Noir, a kényes hercegnő

Pinot Noir
Pinot Noir szőlőültetvény Franciaországban
Vágólapra másolva!
A burgundi borok két képviselőjét, a vörös Pinot Noirt és a fehér Chardonnayt kóstolhatják az érdeklődök a Winelovers rendezvényén.
Vágólapra másolva!

Chardonnay

A Chardonnay Franciaországból származó világfajta, hazája Burgundia, ez képezi a híres Champagne-ban készített francia pezsgők egyik alapborát is. Hazánkban korábban kereklevelű néven is használták. Magyarországon kb. 3000 ha területen termesztik, megtalálható a Hajós-Bajai, Soproni, Etyek-Budai, Pannonhalma-Sokoróaljai, Mecsekaljai, Balatonfelvidéki, Dél-Balatoni és a Szekszárdi borvidékeken.

Egy időben elég lenézett bor volt (a Művelt Alkoholista blogban a „borok krumplijaként" emlegetik), de az utóbbi években egyre jobb minőségű tételek kerülnek ki a haza borászok pincéiből. Reméljük, erről a csütörtöki kóstolón is meggyőződhetünk majd.

Pinot Noir

A Pinot Noir viszont egyértelműen az egyik legismertebb (és legtöbb odafigyelést igénylő) kékszőlő. Villányi kisburgundi néven már a 20. század elején is kedvelt fajta volt. Azóta is sokfelé termesztik az országban. Érzékenysége és borának változatossága, kiszámíthatatlansága miatt kapta a „borok hercegnője" becenevet.

Pinot Noir szőlőültetvény Franciaországban Forrás: Wikimedia Commons

A Pinot Noirra fokozatosan igaz, hogy jellege függ a termőhelytől és a borásztól. Az egyedi karaktereket pedig lehet nagyon szeretni és nagyon nem. Ha a vele kapcsolatos hozzáállást mégis általánosítani szeretnénk, talán úgy fogalmazhatunk, hogy a borok világával még csak most barátkozókat általában nem veszi le a lábáról, idővel azonban az egyik legizgalmasabb borrá változik az értők szemében, írja a vinoport.hu portál.

Ha személyesen szeretne megismerkedni ezzel a két nem mindennapi borfajtával, látogasson el csütörtökön a Winelovers rendezvényére!