Különös létformát keltettek életre a NASA kutatói

Naica, gipszkristályok, Cueva de los Cristales
A Cueva de los Cristales hatalmas gipszkristályai
Vágólapra másolva!
Furcsa mikrobákat találtak a mexikói Naica-bánya hatalmas, föld alatti kristályainak belsejében. A kutatók úgy vélik, akár 50 000 év óta ott élhetnek. 
Vágólapra másolva!

„Ezek az organizmusok egészen rendkívüliek” – mondta Penelope Boston asztrobiológus, a NASA Asztrobiológiai Intézetének igazgatója egy pénteki tudományos konferencián. Úgy tűnik, hogy az ősi élőlények már több ezer éve nyugalmi („alvó”) állapotban maradtak életben a kristályszerkezet parányi folyadékzsebeiben. Most a kutatóknak sikerült kinyerniük és felébreszteniük őket.

Barátságtalan környezet

A mexikói Naica-bányában lévő

Kristályok barlangja (Cueva de los Cristales)

szemre hihetetlenül gyönyörűnek látszik, de egyike a Föld legbarátságtalanabb helyeinek. A hőmérséklet 45 és 65 Celsius-fok között mozog, és a páratartalom meghaladja a 99 százalékot.

Nemcsak a hőmérséklet pokolian magas, de a környezet is rettentően savas, és koromsötét uralkodik a mintegy 300 méterrel a felszín alatt lévő helyen.

A Cueva de los Cristales hatalmas gipszkristályai Forrás: Wikimedia Commons

Minden fény hiányában a barlangban lévő mikrobák nem tudnak fotoszintetizálni, e helyett kemoszintézist folytatnak a hatalmas gipszkristályokban lévő ásványok felhasználásával. Maguk a kristályok elképesztő méretűek. Egyesek elérhetik a 11 méter magasságot és nagyjából félmillió évesek. Ezek a Föld legtermetesebb természetes kristályai.

Korábban találtak már életet a barlangban

A kutatók korábban már találtak életet a barlang falaiban és a kristályok szomszédságában. Egy 2013-as expedíció beszámolt a komplex barlangrendszer forró, sós forrásaiban élő organizmusokról.

Amikor azonban Boston és munkatársai a kristályok kis repedéseiből vontak ki folyadékot, és ezt elemezték, rádöbbentek, hogy nemcsak élet van belül,

de ez valami olyan, amit még sosem említettek tudományos feljegyzésekben.

A kutatók azt gyanítják, hogy az élőlények 10–50 ezer éve élnek kristályvárukban, és noha az életműködéseik nagy részét felfüggesztették, ennek ellenére nagyon is élnek.

„Mások már hosszabb időtartamot is említettek, amit egyes organizmusok túléltek, de ebben az esetben ezek a szervezetek mind rendkívül különlegesek, semmivel sem állnak közeli rokonságban a jelenleg ismert genetikai adatbázisok szerint” – mondta Boston a BBC-nek.

Expedíció a Naica-barlangban Forrás: Peter Williams/Flickr

Sikerült tenyészteni a mikrobákat

Ami talán a legbámulatosabb a felfedezésben, hogy a kutatóknak sikerült „életre kelteniük”, és laboratóriumban tenyészteniük néhányat a mikrobák közül.

„Nagy meglepetésemre sikerült növekedésre bírni az organizmusokat” – mondta Boston a The Telegraph folyóiratnak. „Nagyon fáradságos volt. Néhányat elvesztettünk közülük – ez egy ilyen játék.

Azt azonban tisztázni kell, hogy a felfedezés még publikálásra vár valamelyik lektorált szakfolyóiratban, így addig, amíg más kutatóknak nem lesz alkalmuk tanulmányozni a módszertant és az eredményeket, nem tekinthetjük egyértelműen bizonyítottnak a felfedezést.

Ha azonban sikerül mindent kétséget kizáróan tisztázni, akkor ez további példája lesz a földi élet hihetetlen szívósságának, és utalhat arra, hogy mi lehetséges az űr szélsőséges körülményei között.