Elkészült a legveszedelmesebb kórokozók listája

antibiotikumok gyerek elhízás gyógyszer
Antibiotic testing.
Vágólapra másolva!
Az antibiotikumoknak ellenálló kórokozók terjedése miatt az Egészségügyi Világszervezet elkészítette a világ legveszélyesebb szuperbaktériumainak listáját, amelyre 12 mikroorganizmus került fel.
Vágólapra másolva!

Napjainkban a szuperbaktériumok évente körülbelül 700 ezer embert ölnek meg, az előrejelzések pedig még ennél is sötétebb jövőképpel számolnak. Egy 2014-ben készült jelentés jóslata szerint 2050-től évente 10 millióan halhatnak meg a világon az antibiotikumoknak ellenálló kórokozók miatt.

– mondta Marie-Paule Kieny, a WHO főigazgató-helyettese. „Ha magára hagyjuk a gyógyszeripart, akkor az új antibiotikumok – amelyekre egyébként égető szükségünk lenne – nem fognak időben elkészülni" – tette hozzá Kieny.

A most közzétett lista három sürgősségi kategóriába (kritikus, magas, közepes) sorolja a kórokozókat. Összeállításában a WHO mellett a német Tübingeni Egyetem is részt vett. A rangsorolás során több tényezőt is figyelembe vettek a kutatók, számított például, hogy az adott kórokozó mennyire ellenálló a kezelésekkel szemben, mennyire halálos, valamint az ellene való küzdelem mekkora terhet ró az egészségügyi rendszerre.

Kritikus prioritás

Ebbe a kategóriába három baktérium tartozik. A legveszedelmesebb páros az Acinetobacter baumannii, illetve a Pseudomonas aeruginosa, többféle fertőzéses megbetegedést okoznak kórházakban (tüdőgyulladás, szepszis). A harmadik helyre került a carbapenem-rezisztens Enterobacteriaceae család, ebbe a csoportba tartoznak a jól ismert Klebsiella és E. coli baktériumok. Ezek szintén a kórházakban okozhatnak nagyobb problémákat, többek között húgyúti fertőzéseket és tüdőgyulladást.

Kritikus

  1. Acinetobacter baumannii
  2. Pseudomonas aeruginosa
  3. Enterobacteriaceae

Magas és közepes prioritás

Az említett kategóriákba kilenc kórokozó tartozik, amelyek sokkal gyakoribb megbetegedéseket – például trippert vagy ételmérgezést – okoznak, ám ezek a baktériumok is veszélyesek lehetnek, ráadásul egyre több gyógyszerrel szemben ellenállóak.

Az MRSA (meticillin-rezisztens Staphylococcus aureus, a felvételen sárgával jelölve) talán a legismertebb szuperbaktérium. Többek között bőrbetegségeket és tüdőgyulladást okozhat Forrás: WikimediaCommons

Magas

  1. Enterococcus faecium
  2. Staphylococcus aureus
  3. Helicobacter pylori
  4. Campylobacter
  5. Salmonellae
  6. Neisseria gonorrhoeae

Közepes

  1. Streptococcus pneumoniae
  2. Haemophilus influenzae
  3. Shigella

Miért készül egyre kevesebb antibiotikum?

Az antibiotikumok aranykora az 1950-es és 1980-as évekre esett. A fejlesztés azért volt viszonylag könnyű, mert sikerült találni néhány olyan alap-molekulavázat, amelyeknek változtatásával még kedvezőbb tulajdonságú származékokat lehetett előállítani. Ez a fajta stratégia sokáig egyszerűsítette a fejlesztéseket. A 80-as években – amikor még a rezisztencia messzemenően nem volt annyira elterjedt, mint manapság – a gyógyszergyártók aktivitása csökkent, úgy gondolták, elég készítmény van forgalomban.

Forrás: Origo

Persze a fejlesztések lassulása mögött más okok is meghúzódnak. Egyrészt a molekularagozási lehetőségek kimerültek, nehezebb volt újabb hatékony hatóanyagot előállítani, másrészt egyre nagyobbak voltak a biztonsági elvárások. A fejlesztési költségek növekedése miatt (becslések szerint egy új molekula kifejlesztése nagyjából másfél milliárd dollár) a gyártók sokkal óvatosabbá váltak.

Összefogással kell ösztönözni a fejlesztést

Kieny szerint az antibiotikumok eladása

nem hoz elég profitot a gyártóknak,

mivel a készítményeket csak rövid ideig szedik az emberek, nem lehet akkora mennyiségben értékesíteni őket, hogy a gyártóknak megérje a fejlesztésekkel járó kockázatokat vállalni. Éppen ezért a főigazgató-helyettes egy olyan finanszírozási rendszer kidolgozását szorgalmazza, ami érdekeltté teszi a vállalatokat és kutatóintézeteket abban, hogy újabb és újabb antibiotikumok készítésébe fogjanak. Ehhez azonban a világ kormányainak együttműködésére lenne szükség, véli Kieny.

A szakértő elmondta, hogy a lista nem riogatás céljából készült, hanem egyfajta fontossági sorrendként funkcionál: megjelöli, mely kórokozók ellen kell sürgősen új gyógyszereket kifejleszteni.