A NASA kutatója kitalálta, hogyan lehetne feltámasztani a Marsot

Mars, óceán
Ilyen lehetett négymilliárd évvel ezelőtt a Mars
Vágólapra másolva!
A NASA kutatója kitalálta, hogyan tehetnék újra élhetővé a Marsot: mesterséges mágneses pajzsot vonnának köré, így a vörös bolygó feltámadhatna holtából.
Vágólapra másolva!

Az ötletet a Planetary Science Vision 2050 nevű tudományos műhelybeszélgetésen vetették fel a NASA kutatói. A rendezvény során olyan merész űrprojekteket vitatnak meg, amelyek megvalósítását már 2050-ben el lehetne kezdeni – írja a Popular Mechanics.

Hatalmas mágneseket küldenének a Mars közelébe

Magának a Marsnak a feltámasztását Jim Green, a NASA bolygókutatója gondolta ki. Eszerint a szakemberek hatalmas mágnesek segítségével „pajzsot" hoznának létre a bolygó körüli stabil pályán, az úgynevezett „Mars L1" ponton. Ez a pajzs védené a planétát a Napból érkező nagy energiájú részecskéktől.

A mágnesek által létrehozott magnetoszférának a szélben lobogó zászlóhoz hasonlóan hosszan elnyúló tartománya lenne. Ez az úgynevezett mágneses csóva védené a bolygót, míg annak eredeti atmoszférája helyre nem áll. A Marson nagyjából 3,5 milliárd évvel ezelőtt a földihez hasonló körülmények uralkodhattak, és folyékony víz is volt a felszínén. Ennek az idilli állapotnak nagy erejű napkitörések vethettek véget, amik a bolygó légkörének 90 százalékát eltüntették, ráadásul az atmoszféra gázai ma is szöknek. Ha nem változnak a jelenlegi állapotok, a planéta légköre néhány milliárd év múlva teljesen eltűnik.

Ilyen lehetett négymilliárd évvel ezelőtt a Mars Forrás: ESO/M. Kornmesser

Ismét óceán boríthatná a felszínt

A szimulációs modellek szerint a pajzs segíthet abban, hogy a Marson a légköri nyomás növekedjen. Az egyenlítőnél a hőmérséklet emelkedne, ami felolvasztaná a bolygó sarkvidékein nagy mennyiségben jelen lévő, fagyott szén-dioxidot. Ennek szublimálásával még több üvegházhatású gáz kerülne a levegőbe, a légkör vastagabbá válna, a hőmérséklet pedig tovább emelkedne, ami megolvasztaná a planétán jelenlévő vízjeget.

Green szerint az olvadással az ősi óceánok csaknem egyhetede „feltámadna", és a légkör mindössze néhány év alatt stabillá válna.

„A hagyományos értelemben véve nem terraformáljuk a bolygót, hanem megváltoztatjuk a klímáját" – mondta Green a Daily Mailnek. A tudósok jelenleg az ötlet megvalósíthatóságán törik a fejüket.