Megsemmisült Málta egyik legnépszerűbb természeti látványossága

Azúr ablak
Vágólapra másolva!
A tengerbe omlott szerdán az Azúr Ablak nevű híres sziklaalakzat, Málta egyik legnépszerűbb természeti látványossága.
Vágólapra másolva!

A természetes kőhíd környezetében számos filmet forgattak, köztük a Trónok harca egyes jeleneteit is. Joseph Muscat miniszterelnök szívszorítónak nevezte az eseményt.

Geológusok már korábban felhívták a figyelmet arra, hogy a Gozo szigetének északnyugati partjainál magasodó Azúr Ablak eróziója gyors, a hatóságok pedig meg is tiltották a turistáknak, hogy felmásszanak a tetejére.

A búvárok körében népszerű sziklaalakzatot, mely nevét arról kapta, hogy ablakként nyílik az azúrkék tengerre, egy nagy vihar és a hatalmas hullámok döntötték össze.

- mesélte a Times of Malta című lapnak a Gozón élő Roger Chessell.

Azúr ablak - A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: Wikimedia Commons

Málta miniszterelnöke a Twitteren arról írt, hogy a természetes erózió miatt a mediterrán világ egyik jelképét mindig is fenyegette a pusztulás veszélye. "Ez a szomorú nap most érkezett el" - írta Muscat.
Egy tavaly áprilisban készült légi felvétel már repedéseket mutatott ki a sziklán. Tovább erősödtek az aggodalmak novemberben, amikor nyilvánosságra került egy videó, amelyen egy férfi a mélybe ugrik a kőhíd 28 méter magas tetejéről, magával sodorva a tengerbe egy rakás kőtörmeléket is. Idén januárban hatalmas szikladarab szakadt le az Azúr Ablakról. Becslések szerint az elmúlt 30 évben a külső réteg 90 százaléka pattogzott le a két tengeri barlang beomlásával keletkezett különleges természeti képződményről.