Körberepülheti az Akadémia székházát

2017.03.16. 12:16

Most körberepülheti az MTA székházát, ha hajlandó gondolatban felülni egy drón hátára. Cikkünkben bemutatjuk az elkészült videót, az Akadémia székházának vadonatúj 3D-modelljét, és a kíváncsiak még a kulisszák mögé is bepillanthatnak.

Az Akadémia székháza a pesti Duna-part egyik meghatározó épülete. Ha ehhez hozzávesszük a Lánchidat és a Széchenyi tér üde zöld foltját, nagyjából össze is raktuk egy látványos drónos felvétel forgatókönyvét.

Automata felvétel

Érdemes megemlítenünk, hogy a képsorok készítésekor a drón teljesen automata módban repült: a pályáját és a kamera irányítását a szemünk előtt programozta egy laptopon a Lechner Tudásközpont drónpilótája.

A drón ezután már csak saját GPS-ére, két sztereokamerájára és ultrahangos szenzorára hagyatkozhatott, ahogy szépen haladt az előre megadott útvonalon. A felvételekből készített kétperces kisfilmet a Magyar Tudomány Ünnepe előadásai előtt is vetítették.

A tizenkét megapixeles fotók és 4K videók készítésére alkalmas drón azonban nem csak azért röpködött a város szívében, hogy eddig nem látott perspektívából mutassa meg az MTA több mint 150 éve álló palotáját. Precízen beállított fotók százait készítette az épületről, amelyekből a Lechner Tudásközpont munkatársai összeállították a székház háromdimenziós modelljét.

Állapotfelmérés

Külön hangsúlyt fektettek a Széchenyi teret uraló homlokzat felmérésére, amelyről a drón az épülettől pontosan 15 méter távolságra, vízszintes sávokban repülve összesen 150 képet készített. Ezekből született meg a homlokzat modellje, amely ide kattintva látható.

A drónnal készített felvételek egyúttal nagy segítséget jelentenek a székház állapotfelmérésében. A nagy felbontású képeken olyan részletek láthatók, amelyek csak költséges állványozással váltak volna ismertté. A fotókat a felújítás előtt álló épület részletes kártérképének összeállításához is felhasználják.

Pillantás a kulisszák mögé

A DJI Phantom 4 típusú négyrotoros drón hangja munka közben leginkább egy túlméretezett, izgága darázséra emlékeztet, és valószínűleg legalább akkorát csípne, mint egy efféle képzeletbeli rovar – ha nem lenne benne ütközéselkerülő automatika. Ennek tudatában érdemes figyelni a werkvideó végén, ahogy a pilóta kollégája puszta kézzel elfogja a "madárkát" a székház tetején.

(A cikket az MTA oldaláról vettük át.)