Életveszélyes katasztrófaturizmus a fortyogó Etnánál

Etna
Rebecca Morelle, a BBC operatőre a kilövellt törmeléktől megsérült kabátját mutatja
Vágólapra másolva!
Egy aktív vagy potenciálisan aktív vulkán akkor is veszélyes, amikor éppen szunnyad, vagy amikor a kitörések inkább turistacsalogatóak. Az Etna évente százezrével vonzza a látogatókat, különösen akkor, amikor működésben van. A látványos lávatűzijáték-kitörések vagy lávaöntések kiszámíthatónak tűnnek. Egy tűzhányó azonban bármikor képes váratlan dologra, és ezt nemcsak a szakembereknek, hanem minden, a vulkán közelébe merészkedő turistának is illene tudnia.
Vágólapra másolva!

Katasztrófaturisták útvonalát keresztezte a lávafolyam

Jó két héttel a korábbi látványos vulkánkitörés után az Etna március 15-én reggel ismét munkába fogott.

A földremegés intenzitása újra meredeken emelkedett,

lávatűzijáték-kitörések kezdődtek a délkeleti kráter, valamint az új-délkeleti kráter kúpjai között frissen felépült salakkúpon. Rövidesen láva buggyant ki és ereszkedett le a vulkán déli lejtőjén, követve a korábbi kitörés lávafolyamának útját.

Forrás: Tűzhányóblog

Estére a kitörés erőssége némileg gyengült, majd éjfél körül egy új hasadék nyílt a vulkáni kúp előterében, és újabb lávafolyam indult el, most keleti irányban. A robbanásos kitörés eközben fluktuálva zajlott, ami már kisebb lávaszökőkutakat is eredményezett március 16. reggelén.

A február 17-i robbanásos kitörés Forrás: Citizenside/Vincenzo Barbagallo

A lávafolyam, mint valami buldózer lassan haladt előre a havas felszínen

azt a területet keresztezve, ahová gyakran jöttek fel négykerék-meghajtású turistabuszok.

Rövidesen elérte a Valle del Bove peremét, ahol aznap éjjel át is bukott, és lefolyt a széles völgy meredek oldalán. Előtte azonban, a lávafolyam közelében majdnem tragikus esemény történt.

Hirtelen robbant ki a kitörési felhő

A lassan előrenyomuló lávafolyamot számos turista közelítette meg; ott volt a BBC forgatócsoportja, és a közelben dolgoztak a cataniai INGV Etna Obszervatórium vulkanológusai is, akik a vulkáni működés folyamatát értékelték.

A korábbi napokban sokan merészkedtek a lávafolyás közvetlen közelébe,

mindez veszélytelennek tűnt számukra.

Az Etna potenciálisan akkor is veszélyes, ha éppen nyugszik Forrás: AFP/Marie-Laure Messana

Nem sokkal déli tizenkettő után aztán egy váratlan esemény történt. A Belvedere közelében járó láva frontját hirtelen egy robbanás vetette szét: fehér vízgőzfelhő emelkedett fel, amit az INGV webkamerái is rögzítettek. A helyszínen azonban más volt a helyzet: erős hanghatással szürke-barna színű kitörési felhő robbant ki, és a környéken záporoztak a kisebb-nagyobb, izzó lávadarabok. A BBC kamerái rögzítették ezt a drámai közel fél percet:

Sokkal nagyobb tragédia történhetett volna

A szétrepülő izzó lávadarabok tíz személyt sebesítettek meg, köztük volt barátom, kollégám Boris Behncke vulkanológus is, aki az Etna egyik legjobb ismerője. Szerencsére kisebb horzsolással megúszta, ahogy a BBC TV stábjának tagjai és a turisták is.

A hómezőn előrenyomuló lávafolyam belsejében veszélyes folyamatok játszódhatnak le Forrás: Anadolu Agency/2017 Anadolu Agency/Salvatore Allegra

Az eset azonban figyelmeztető: ennél jóval nagyobb baj is bekövetkezhetett volna! De mi is történt valójában? Hogyan lehet az, hogy a lávafolyam elején történik a robbanásos kitörés? A láva eddig is havas felszínen folyt, hasonlóan a korábbi kitörésekhez.

Mi vezetett akkor ehhez a váratlan eseményhez, egyáltalán miért nem olvad el gyorsan a hó, ahogy a több mint 1000 Celsius-fokos láva ráfolyik? Ehhez érdemes megnézni egy másik videofelvételt, ami a Tolbacsik 2013-as vulkáni kitörését mutatja be.

A jelenségről Ben Edwards és csapata jelentetett meg tanulmányt a Nature Communications folyóiratban. A vastag hótakaróra folyó láva egy része mélyen benyomul a hóba, és feltornyosítja, egy másik lávafolyam viszont sokáig zavartalanul halad előre, mígnem egyszer egy szürkésbarna hamufelhő robban ki belőle.

Veszélyes folyamatok a havon kúszó lávafolyam belsejében

Az Etna két héttel korábbi lávaöntő kitörése után is lehetett látni, hogy a friss láva alatt megmaradt a hó. Pedig a hőmérséklet különbség több mint 1000 fok!

A magyarázat a láva fizikai tulajdonságában keresendő.

A lávafolyam ugyanis jó hőmegtartó képességű, aminek az az oka, hogy a felszínén egy hirtelen megdermedt, kőzetüveges kéreg alakul ki, ami jól szigetel.

Forrás: Anadolu Agency/2017 Anadolu Agency/Salvatore Allegra

Ahogy halad előre a vastag lávafolyam, a hó egy része felolvad előtte, azonban a túlhevített hó hirtelen vízgőzzé alakul, ami fehér felhő formájában illan el. Ez veszélytelen, azonban mi történik a láva alatt? A láva és hó között egy vékony vízgőzréteg alakul ki.

A március 18-i kitörési esemény Forrás: Tomarchio_Francesco

Ez megakadályozza a láva és a vízgőzréteg alatti olvadékvíz keveredését, és ez az állapot hosszasan fennmaradhat, a láva haladhat előre akár több száz métert is. A gond akkor kezdődik, ha a vízgőzréteg felszakad, és a láva az olvadékvízzel keveredik.

Az Etna frissen képződött egyik salakkúpja Forrás: Boris Behncke

A láva belsejébe jutó víz hirtelen vízgőzzé alakul. Ez a halmazállapot-változás térfogat-növekedéssel jár együtt. A láva frontján ez nem jelent problémát, a kitáguló vízgőz szabadon tud távozni.

A láva belsejében azonban nincs erre megfelelő tér, és ezért egy jelentős belső nyomás alakul ki.

Ha ennek a belső nyomásnak a feszítőereje többszörösen meghaladja a láva szakítószilárdságát, akkor hirtelen történik a térfogat-növekedés, mégpedig a lávaanyag darabokra való szétvetésével.

Látványos lávaszökőkút az Etna jelenleg is zajló kitörésén Forrás: Tűzhányóblog/Boris Behncke

Ez maga az a robbanásos esemény, amit a kamcsatkai lávafolyam esetében is megfigyeltek, és ami március 16. kora délután az Etnán is történt.

Kiszámíthatatlan, ezért fokozottan veszélyes

Ezt a folyamatot freatomagmás robbanásos reakciónak nevezik, ami a vulkáni működés során sok esetben bekövetkezhet. Felszín alatti víz és feltörő magma keveredése esetén heves robbanásos kitörést okoz, de ilyen jelenség figyelhető meg a hawaii Nagy-szigeten is, ahol az izzó láva az óceán vizébe ömlik. A freatomagmás robbanásos kitörés az egyik legveszélyesebb folyamat, mert kiszámíthatatlan, hirtelen következik be és nagy területet érint.

A kráter megközelítése számos váratlan kockázattal járhat együtt Forrás: etna walk/Giuseppe Distefano Etna Walk

Szerencsére a láva-hó találkozás esetében mindez viszonylag szűk területre korlátozza a veszélyt. Az Etnán viszont pont ott zajlott ez a folyamat, ahol emberek tartózkodtak, ezért volt majdnem végzetes kimenetelű.

Az Etna világító lávafolyama éjszaka Forrás: Tűzhányóblog/Fabrizio Zucarello


Ez az esemény arra figyelmeztet mindenkit, hogy még egy békésnek tűnő vulkánkitörés esetében is történhet kis valószínűségű, de súlyos következményekkel járó esemény. Ezt tudni kell mindenkinek, azoknak pedig különösen, akik most is az Etnára készülnek, hogy megcsodálják a természet e különleges jelenségét.

Rebecca Morelle, a BBC operatőre a kilövellt törmeléktől megsérült kabátját mutatja Forrás: Tűzhányóblog/Rebecca Morelle

A vulkánok egyszerre jelentenek vonzást és veszélyt – e kettősséget tartsa szem előtt mindenki, mert ilyenek a tűzhányók!

(A szerző geológus, vulkanológus, az MTA doktora, az ELTE Geokémiai és Kőzettani Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára, és az MTA-ELTE Vulkanológiai Kutatócsoportjának vezetője)