Megkezdték a világ leghosszabb függőhídjának építését

2017.03.19. 16:31

A világ leghosszabb függőhídjának építését kezdték meg Törökországban, az Égei-tengert a Márvány-tengerrel összekötő tengerszoros, a Dardanellák fölött.

A Canakkale 1915 nevű híd központi íve 2023 méteres lesz, hosszabb, mint a jelenlegi világrekorderé, az 1991 méteres Akasi-Kaikjo hídé Japánban.

A nevében az 1915-ös gallipoli csatára emlékeztető objektum alapkőletételén az ázsiai oldalon, Canakkaléban Recep Tayyip Erdogan török elnök, az európai oldalon pedig Binali Yildirim kormányfő volt jelen. Részt vett a ceremónián egy dél-koreai miniszter is, mivel a 10 milliárd török lírába (793 milliárd forint) kerülő hidat egy török és dél-koreai cégekből álló konzorcium építi.

A hatsávos híd 2023-ra, a modern Törökország megalapításának 100. évfordulójára készül el, 10 évig az építő konzorcium működteti, majd a török állam veszi át.

A világ egyik legforgalmasabb vízi útja, a Dardanellák fölött átívelő híd egyike Erdogan elnök azon büszkén hirdetett, "őrült" terveinek, amelyekkel egy virágzó "új Törökország" alapjait akarja megvetni. Erdogan tavaly avatta fel Isztambulban az első közúti alagutat a Boszporusz alatt, és a harmadik hidat a Márvány-tengert a Földközi-tengerrel összekötő szoros fölött.