Tudja-e, hogy a darazsaktól leste el az ember a papírkészítés módját?

ázsiai lódarázs
Ázsiai lódarázs (Vespa velutina)
Vágólapra másolva!
Noha a papírkészítést már évezredekkel ezelőtt feltalálták a Távol-Keleten, a ma elterjedt faalapú papírgyártás alig másfél évszázados múltra tekinthet csak vissza. Az új technológiát egy német feltaláló leste el a csíkos potrohú, fullánkos ízeltlábúaktól.
Vágólapra másolva!

Egy német feltalálót inspiráltak a fullánkosok

Magát a papírgyártást az ókori kínaiak találták fel 2-3 ezer évvel ezelőtt. Az 1800-as évekig a papírt lenvászonból, illetve rongyból készítették. (Az ókori egyiptomiak a papiruszsás kiszárított leveleiből állítottak elő papírszerű anyagot.)

Papiruszból készített ókori lap, írásjelekkel Forrás: Wikimedia Commons

Azonban a nyomtatás feltalálása után egyre nőtt a kereslet a papír iránt,

és a 18. század végére már nem volt elegendő nyersanyag hozzá. René Antoine Ferchault de Réaumur francia tudós vetette fel, hogy valami más alapanyagot kellene találni a papír előállításához a rongyok és a lenvászon helyett, mert a hagyományos módszer már nem elégítette ki az igényeket.

René Antoine Ferchault de Réaumur (1683–1757) francia természettudós Forrás: Wikimedia Commons

Egy német mechanikusnak, Friedrich Gottlob Kellernek szöget ütött a fejébe, hogy ellesi a papírkészítő darazsaktól (Polistes fajok), hogyan kell fából papírt készíteni. Felfedezését megosztotta barátjával, a papírgyártó Heinrich Volterrel, majd nekiláttak a közös munkának.

Hogyan csinálják a darazsak?

A fészeképítést a királynő kezdi el, majd a dolgozók folytatják.

Erős rágóikkal apró fadarabokat harapnak le, majd lefejtik a rostokat a fakéregről,

vagy akár a deszkakerítésről, szétrágják, nyálukkal összekeverik, így egy puha, kásás pépet kapnak, amely ha kiszárad, szívós, erős, kartonszerű papírhoz hasonló anyag lesz.

Ázsiai lódarázs Forrás: Wikimedia Commons

Színe szürkés vagy barnás, nagyon könnyű és ellenálló. Ezzel bélelik ki fészküket, és ez szolgál bölcsőként a kis darazsak számára is.

A tetővel kezdik, nem úgy, mint a kőművesek

Érdekesség, hogy felülről lefelé építkeznek, azaz a tetővel kezdik, a felső lépet felfüggesztő nyél készítésével indul a munka. Sejtjeik hatszögletűek, mint a méheké (Apis mellifera),

azonban felülről lefelé néznek és vízszintes tájolásúak.

A fészek egyetlen lép, és szabadon függ, nem vonják be védőburokkal.

Két nőstény papírdarázs párharca Forrás: Elizabeth Tibbetts

Más darázsfajoknál (Vespa, Vespula, Dolichovespula fajok) és a lódarázsnál (Vespa crabo) a lépek több sorban, egymás alatt helyezkednek el, és többrétegű papír védőburokkal vonják be. Fészkük alján található a röpnyílás: a ki- és bejárat. A többrétegű papírburok lényegében egy hőszigetelő réteg, ugyanis légkamrákat zár magába, a levegő pedig közismerten jó hőszigetelő.

A lódarázs emberre is veszélyes, csípése akár halálos is lehet, mivel heveny allergiás reakciót válthat ki Forrás: Wikimedia Commons

Ez biztosítja a 30˚C-os hőmérsékletet még hűvösebb időben is.

Túlhevülés ellen úgy védekeznek, hogy vagy szárnyuk rezegtetésével ventillálják a levegőt, vagy vizet hoznak a fészekbe, aminek a párolgása hőt von el.

Ezért szeretik a padlást és a faodvakat

Mivel a papír nem vízálló, a királynő esővédett helyre építi a fészket. Leginkább a padláson vagy a fák odvában szeretnek fészkelni a papírdarázsfajok és a lódarázs (Vespa crabo) is, más darazsak a föld alá építkeznek, mint például a kecskedarázs (Vespula vulgaris) és a német darázs (Vespula germanica).

Friedrich Gottlob Keller (1816–1895), a faalapú papír feltalálója Forrás: Wikimedia Commons

Sok próbálkozás után Keller és Volter rájöttek, hogy ha a fadarabot malomkövek közt megőrlik, majd vízben áztatják, akkor megkapják azt a kását, amit a darazsak készítenek. 1850-ben sikerült először ezzel a technológiával egy durva papírdarabot előállítaniuk.

Keller eredeti "papírvágó" gépe Forrás: Wikimedia Commons

Ezt további technológiai feltalálások, újítások sora követte. Keller találta fel a papírvágó gépet, amelynek segítségével elkészíthető a fakása. Találmányáért megkapta a „Merit of Invention", azaz a Feltalálók Díját.

(Szomor Anikó összeállítása)