Ókori germán harcos Hódmezővásárhely közelében

germán harcos
Varga Sándor ásatásvezető régész a germán harcos sírjában talált ezüst szíjelosztó karikát mutatja, 2017. március 24-én. A Móra Ferenc Múzeum munkatársai a 47-es út hódmezővásárhelyi elkerülő szakaszának régészeti feltárása során találták meg a germán férfi sírját egy 2-3. századi szarmata településhez tartozó temetőben
Vágólapra másolva!
Egy rendkívül nagytermetű, erős csontozatú germán harcos sírját találták meg a Móra Ferenc Múzeum régészei egy 2-3. századi szarmata kori településhez tartozó temetőben Hódmezővásárhely közelében.
Vágólapra másolva!

Kakukktojás germán sír a szarmata temetőben

Varga Sándor ásatásvezető régész pénteken a helyszínen elmondta, a 47-es út hódmezővásárhelyi elkerülő szakaszának régészeti feltárása során egy szarmata település három részletét találták meg.

Varga Sándor ásatásvezető régész a germán harcos sírjában talált ezüst szíjelosztó karikát mutatja, 2017. március 24-én. A Móra Ferenc Múzeum munkatársai a 47-es út hódmezővásárhelyi elkerülő szakaszának régészeti feltárása során találták meg a germán férfi sírját egy 2-3. századi szarmata településhez tartozó temetőben Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A legérdekesebb egy nagy termetű germán harcos sírja,

amely ugyan tájolását és a temetési rítus alapján illeszkedik a szarmata temetőbe, de jóval mélyebben található annál. Ebben a térségben ugyan éltek germánok, de jelenlegi ismereteink szerint csak később, a gepida királyság idején az 5. században.

Varga Sándor ásatásvezető régész a germán harcos feltárt sírját tisztítja Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Arra későbbi kutatások deríthetnek fényt, miért temették el a germán férfit a szarmaták közé - tudatta a szakember.

Sírrablók bolygatták meg a temetkezési helyet

Varga Sándor közölte, noha a sírt korabeli rablók megbolygatták - több értékes, különleges tárgy is előkerült: egy ezüstből készül érme, ezüst övcsat, szíjvég, illetve egy szíjelosztó karika.

Ezüst szíjvég a germán harcos sírjából Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Ez utóbbi ötvösmunka ebből a korszakból egyedülálló a Kárpát-medencében,

hasonló tárgyak csak jóval északabbról a mai Lengyelország, Németország, illetve a Baltikum területéről kerültek elő. A sír tudományos fontosságát növeli az eredeti helyzetben megmaradt, közel 40 centiméter hosszú vaslándzsa, és a harcos pajzsának vasból készült maradványa is.

Két méter magas lehetett a harcias germán

A régész elmondta, elsősorban a harcossal együtt eltemetett tárgyak alapján következtetnek a férfi származására, de az embertani jellemzők is erre utalnak.

A két méter magas germán férfi sírjából több értékes lelet került elő Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A férfi csontozata rendkívül vaskos, és termete is kiemelkedik a szarmaták közül. Bár pontos becslés csak az alaposabb embertani vizsgálatok alapján adható, a férfi testmagassága elérhette a két métert - közölte az ásatásvezető.