Már nem fenyegeti kihalás az egyik legaranyosabb állatot

lamantin
Snooty, a 68 éves Guinness rekorder tengeri tehén
Vágólapra másolva!
Már nem fenyegeti kihalás az állatbarátok egyik kedvencének számító tengeri tehenet az új amerikai kormányzati besorolás szerint.
Vágólapra másolva!

A belügyminisztérium alá tartozó Hal- és Vadvédelmi Szolgálat (FWS) közölte, hogy mivel csak Florida vizeiben 6620 körülire tehető a karibi manátuszként is ismert növényevő tengeri emlősök száma, a veszélyeztetett (kihalás fenyegette) kategóriából átsorolták őket a fenyegetett kategóriába.

A vadvédelmi szolgálat szerint az átminősítés nyomán semmit sem csökken a tengeri tehenek szövetségi szintű védelme, természetvédők azonban attól tartanak, hogy a tagállamok és az önkormányzatok késztetést érezhetnek saját védőintézkedéseik lazítására.

A ritka faj, amelyből az 1970-es években már csak néhány száz példány élt, egyebek között annak köszönheti megerősödését, hogy átalakították a zsilipeket, védett területeket hoztak létre, és korlátozták a motorcsónakok sebességét a tengeri tehén lakta vizeken, hogy így megelőzzék az állatok számára végzetes összeütközéseket. Az aktivisták főleg a sebességkorlátozás feloldásától tartanak, márpedig a Florida vizein tavaly holtan talált 520 manátusz egyötöde vízi jármű miatt pusztult el.

Forrás: Live Science /ALDIAZ/Al Diaz

A karibi manátusz – amely közeli rokonságban áll az amazóniai és az afrikai manátusszal, valamint az ausztráliai dugonggal – az Egyesült Államok délkeleti részének vizein, a karib-tengeri szigetek környékén és Dél-Amerika északi partjainál él. Akár 4-5 méteresre is megnőhet, súlya elérheti az 500-700 kilogrammot. Esetlen teste és ráncos, szakállas pofája miatt az állatbarátok egyik kedvence.

A tengeri teheneknek nincs természetes ellenségük, ám gyakran okozzák vesztüket a mesterséges csatornák hajóemelői, maguk a hajók, továbbá könnyen megsérülnek a halászhálóktól és halcsapdáktól. Ezenkívül nem tudják hosszú távon elviselni a 20 Celsius-fok alatti vízhőmérsékletet, és a part menti vizek vörösalgásodására is érzékenyek. A teljes manátuszpopulációt több mint 13 ezer egyedre becsülik.