A szexuális megszállottság lerövidíti a hímek életét

kígyó, párzás, orgia
A nőstény vörös szalagoskígyót (a termetesebb példány) szabályosan lerohanják a hímek
Vágólapra másolva!
Egy, a Sydney-i Egyetem munkatársai által vezetett nemzetközi kutatócsoport megállapította, hogy a vörös szalagoskígyó párzási időszakában megfigyelhető párzási őrület miatt a hímek hamarabb öregszenek, leromlik az állapotuk, és korábban elpusztulnak, mint nőstény párjaik. Ez utóbbiak előnyben részesítik a testük jó kondíciójának fenntartását a rövid távú szaporodási sikerrel szemben.
Vágólapra másolva!

A vörös szalagoskígyó hímjei energiaigényes párzásba kezdenek évente 2-4 héten át. Ilyenkor a hímek nem esznek, és több ezer versenytárssal kell megmérkőzniük a nőstényekért. A nőstények alig egy napig maradnak az orgia helyszínén, szemben a hímek 21 napjával. A kígyók egyébként nyolc hónapra téli nyugalomba vonulnak közösségi üregeikben, és tömegben bújnak elő tavasszal, a gubancban a hímek tömegesen tekeregnek, hogy felkutassák a nőstényeket, és párosodjanak velük.

A telomerek hosszát nézték

A Royal Society journal Proceedings B folyóiratban közzétett tanulmányban mérték a hím és a nőstény kígyók telomerjeinek (a DNS-t védő sapkák) hosszát, amelyek rövidülése jelzi az öregedést. A csoport azt tapasztalta, hogy a hímek nem tudják fenntartani a jó kondíciót, és gyorsabban öregszenek, mint a nőstények.

A nőstény vörös szalagoskígyót (a termetesebb példány) szabályosan lerohanják a hímek Forrás: Christopher R Friesen

Ennek valószínűleg az az oka, hogy a hímek a párzásba ölik az energiájukat a helyett, hogy védekeznének a DNS- és a sejtkárosodás ellen. Ezzel szemben a nőstények előnyben részesítik a jó testi kondíciót, és valószínűleg jobban tudják javítani a sejtek károsodásait, ami hosszabb élethez és további szaporodási lehetőséghez vezet.

Rövid idő áll rendelkezésre

A cikk vezető szerzője, Christopher R Friesen (University of Sydney) szerint a kígyóknak jól ki kell használniuk a viszonylag rövid szaporodási időszakot, mivel csupán évente négy hónap áll rendelkezésre párzani, táplálkozni és utódokat világra hozni.

„Noha úgy véljük, hogy valamennyi nőstény párosodik minden évben, de csupán rövid ideig, egy-három napig maradnak a búvóhelyek közelében (ahol a párzás is zajlik), ellentétben a hímekkel, amelyek legalább egy hétig, de akár 21 napig is helyben maradnak – mondta Friesen. – Valószínűleg ez vezet ahhoz, hogy a hímek gyorsabban öregszenek, és korábban elpusztulnak, mint a nőstények."