Mégsem védi meg a szívünket a D-vitamin?

uvesterol gyógyszer
Uvestérol D ®, vitamine D en solution buvable. GARO/PHANIE
Vágólapra másolva!
Tévhitben éltünk eddig. A magas dózisú D-vitaminpótlás nem előzi meg a szívbetegségeket - egy felmérés szerint.
Vágólapra másolva!

Az eddig feltételezés alapjául az szolgált, hogy gyakoribb volt a szívbetegség azoknál, akiknek alacsony volt a D-vitamin szintjük. Most viszont végeztek egy kutatást az Aucklandi egyetemen, amiben 5100 felnőtt vett részt. A résztvevők átlagéletkora 66 év volt, nekik 25 százalékuk szenvedett D-vitaminhiányban. Véletlenszerűen két csoportba osztották őket, kezdetben placebót vagy D3 vitamint kaptak. Több mint három éven keresztül követték nyomon a változásokat. Az arányok a következőképpen alakultak, akik

placebót kaptak azoknál 11,5 százalékánál alakult ki szív és érrendszeri betegség, a D3 vitamint szedőknél, pedig 11,08 százalékánál.

Ez a vizsgálat nem támasztja alá, hogy a D-vitaminpótlása bármit is változtatna a szív és érrendszeri betegségek kialakulásában, ám Robert Scragg, a kutatócsoport vezetője szerint a témát hosszabb ideig kell kutatni, ahhoz, hogy biztosat tudjanak adni a D-vitaminpótlás hatásosságáról.

A D vitaminról tudunk kell egyébként, hogy zsírokban oldódik, és a szervezetben raktározódik el. Nem csak tabletta és cseppek formájában tudjuk pótolni, hanem a napfényből, és különböző halételekből, tejtermékekből is kitudjuk nyerni.