Új influenza-világjárványra figyelmeztetnek a tudósok

infuenza
A védőoltásnak nincsen alternatívája
Vágólapra másolva!
Egy új influenza-világjárvány kockázatára figyelmeztettek ausztrál tudósok, akik tanulmányukban kimutatták, hogy az elmúlt 10 évben soha nem látott számú új influenzatörzs bukkant fel világszerte.
Vágólapra másolva!

"Megvizsgáltuk az összes különféle madárinfluenza-törzset, azt, hogy mikor fejlődtek ki, mikor fertőztek meg embereket. Áttekintettük a halálozási adatokat, azt, hogy a vírus miként terjedt a népességben és felrajzoltuk a különböző vírusok keletkezésének időbeni térképét" - magyarázta Raina MacIntyre, az Új-dél-walesi Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője.

A tanulmány szerint az influenza A vírus első és legpusztítóbb, világméretű járványa, az 1918-19-es spanyolnátha után 40 év telt el, amikor az első új influenzavírus-törzs megjelent. A következő új törzset 10 évvel később jegyezték fel.

A 2011-15 között eltelt öt évben azonban hét újabb influenzavírus-törzs jelent meg és terjedt szerte a világon.

Forrás: Photononstop/Alain Le Bot

Nem tudják, miért képes ilyen gyorsan változni

"Megnőtt a kockázata annak, hogy egy új madárinfluenza-törzs jelenik meg, amely képes világméretű járványt okozni az emberek körében. A nemzeti és a nemzetközi járványügyi intézményeknek fel kell ismerniük ezt a sürgető kérdést" - hangsúlyozta Chau Bui járványmegelőzéssel foglalkozó állatorvos, a kutatás vezető szerzője.

Bui szerint hatékonyabb ellenőrzések kellenek ahhoz, hogy megakadályozzák az új vírusok terjedését a madarak, különösen a házi szárnyasok körében. A hatóságoknak többet kell tenniük ahhoz, hogy csökkenjen a fertőzés állatról emberre terjedésének kockázata. Azt nem tudni, hogy az influenzavírus miért képes ily gyorsan változni, egyesek úgy vélik, hogy a klímaváltozás, a városiasodás, a mezőgazdasági gyakorlat állhat a háttérben. Ugyanakkor a tanulmány szerzői szerint ezek a tényezők nem változtak olyan gyors ütemben, ahogyan az új vírustörzsek keletkeztek.