Erős csúsztatás a hátborzongató kólás videó

cola, sav
Coca-cola reakciója "gyomorsavval"
Vágólapra másolva!
A neten villámgyorsan terjed egy új vírusvideó, amely állítása szerint azt szemlélteti, hogy milyen „borzalmas" átalakuláson megy át a Coca-Cola a gyomorban az emésztés folyamán. A dolognak azonban a fele sem igaz.
Vágólapra másolva!

A készítő Molten Science a YouTube-oldalán közzétett videó leírásában azt közli, hogy „gyomorsavba" öntenek kólát. A keverék bugyogni, füstölni kezd, majd szinte szilárd állagú lesz. A videót eddig már 11 millióan osztották meg a Facebookon.

Szörnyülködik a net

A legtöbb hozzászóló – részben a belérögzült előítéleteknek köszönhetően – szörnyülködik a látottakon, és

újabb bizonyítékát látja annak, hogy a kóla milyen rettenetes egészségpusztító hatású.

Viszonylag kevesen próbálnak utánajárni annak, valóban így viselkedik-e a kóla a gyomorban. Az orvosok és a vegyészek szerint nem.

Mit mond a szakértő?

A Coach nevű ausztrál oldal megszólaltatott egy gyomor- és bélspecialistát, dr. Paul Bertrandot (RMIT University).

„Vicces videó, de nem... egyáltalán nem pontos" – válaszolt e-mailben a szakértő.

A Molten Science videójában nem mondják meg, pontosan milyen savat is használtak a kísérlethez, de dr. Bertrand azt gyanítja (amit kémikus szerkesztő kollégánk is valószínűsít), hogy – a gőzölgést és a hőfejlődést nézve –

erős kénsavról van szó,

ami miatt a kólában lévő cukor karamellizálódik, majd megég. A kénsav ugyanis még a szénhidrátokból is képes kivonni a vizet.

Abban dr. Bertrand is egyetért, hogy a dolog gusztustalannak néz ki, de elmondta, hogy nem annyira undorító, mint amilyennek tűnik.

A gyomorsav hígított sósav

„Ugyanezt az eredményt kapjuk, ha egy serpenyőben próbálunk cukrot karamellizálni, és otthagyjuk, amikor kezd barnulni: végül fekete odaégett maradékot kapunk" – mondta Bertrand.

A kóla reakciója "gyomorsavval" Forrás: Molten Science

A kénsav természetesen egészen más, mint

a gyomorsav, amelyet egy jóval kevésbé erős (és nem dehidratáló) sav, a sósav alkot.

Ráadásul a gyomortartalomnak csak nagyjából 1 százalékát teszi ki a gyomorsav, tehát erősen hígított állapotban van jelen. Messze nincs olyan hatással, mint az, ha egy pohárban lévő tömény sósavba tennénk valamit.

Erről hányáskor vagy gyomorégéskor meggyőződhetünk: a sav ugyan marja a nyelőcsövünket és a torkunkat, de semmilyen a videón látható reakció nem játszódik le közben. Sőt, egyes orvosok még ajánlják is a mérsékelt kólafogyasztást emésztési panaszok enyhítésére.