Fénykép az űrben elhagyott alkatrészről

A bal oldali képen látható vékony csík a Föld körül keringő űrszemét, amelyet egy perccel később a Nemzetközi Űrállomás követ (a jobb oldali képen látható vastag csík)
Vágólapra másolva!
Sikerült lefényképezni a Nemzetközi Űrállomásról egy hete elszabadult védőpanelt.
Vágólapra másolva!

Március 30-án közel hét órát töltött az űrben az ISS két amerikai asztronautája, Shane Kimbrough és Peggy Whitson. A két űrhajósnak az űrséta során négy, mikrometeoritok és hősugárzás ellen védelmet nyújtó panelt kellett elhelyeznie a Tranquility modulra, ám a munka során az egyik védőpanel "elúszott" az egyik asztronautától.

Az elszabadult alkatrész – amely nem jelent veszélyt sem az ISS-re, sem annak legénységére – jobb távcsövekkel a Földről is megfigyelhető. Április 3-án este egy fotósnak sikerült is fényképet készítenie róla a hollandiai Leiden környékéről – olvasható a Phys.org tudományos hírportálon.

A bal oldali képen látható vékony csík a Föld körül keringő űrszemét, amelyet egy perccel később a Nemzetközi Űrállomás követ (a jobb oldali képen látható vastag csík) Forrás: Marco Langbroek

A védőpanel súlya 8,1 kilogramm, szétterített állapotban 1,5-szor 0,6 méteres és mintegy öt centi vastag. Várhatóan néhány hónap múlva lép be a Föld atmoszférájába, ahol elég.