Szereti a fokhagymát? Ezeket egye a büdös lehelet ellen

fokhagyma
Vágólapra másolva!
Sokan csak azért nem fogyasztják az egészséges és finom fokhagymát, mert félnek a büdös lehelettől. Bárcsak lennének olyan ételek, amelyek semlegesítenék a fokhagymaevés utáni kellemetlen szájszagot. Egy tanulmány szerint vannak ilyenek.
Vágólapra másolva!

Az Ohiói Állami Egyetem kutatói először kifejlesztettek egy automatizált módszert a fokhagymaszag detektálására, majd ezt használták arra, hogy „megszagolja" az önkéntesek leheletét, akik fokhagymát, majd különféle élelmiszereket fogyasztottak.

A kutatók megvizsgálták milyen ennivalók és italok tudják semlegesíteni a nyers fokhagyma után a leheletben megjelenő, kellemetlen szagú illóanyagok (például allil-metil-diszulfid, diallil –diszulfid, allil-merkaptán és allil-metil-szulfid) mennyiségét. A méréseket ionáramlásos tömegspektrométerrel végezték.

Forrás: Thinkstock

Ezek a hatékony élelmiszerek

Kiderült, hogy a

petrezselyem, a spenót, a menta, a nyers és a mikrohullámú sütőben főtt alma, a zöld tea és a citromlé

mind alkalmasnak bizonyult a fokhagymaszag eltűntetésére a leheletből.

A sikeres kezelés (szageltűntetés) valószínűleg az enzimes, polifenolos vagy savas szagtalanításnak köszönhető, olvasható a Journal of Food Science szaklapban.