Új pikkelykeféle tűnt fel Európában

Vágólapra másolva!
Egy Európában eddig nem előforduló pikkelykefélét fedeztek fel biológusok a németországi Chemnitz városban.
Vágólapra másolva!

Az önkormányzat pénteki közleménye "kisebb szenzációnak" nevezi, hogy a helyi természettudományi múzeum kutatóinak sikerült rábukkanniuk a Ctenolepisma calva nevű szárnyatlan rovarra.

Az állatot két helyen is megtalálták, egy lakásban és magában a múzeumban, így bizonyosra veszik, hogy nem véletlenről van szó, hanem arról, hogy a trópusi faj terjedőben van Európában is. Németországban ötféle pikkelyke honos, köztük az általánosan elterjedt ezüstös pikkelyke. A Chemnitzben most felfedezett pikkelykefélét a Lisszaboni Egyetem kutatóival közösen azonosították a német biológusok.

Egyelőre csak keveset tudni ezekről a rovarokról, amelyeket először 1910-ben írtak le Ceylon szigetén. A múzeum felszólította a chemnitzieket, hogy figyeljenek az újfajta rovarra és ha lehet, küldjenek fényképet róla a múzeumnak.

A leírás szerint a Ctenolepisma calva fehéres színű és legfeljebb nyolc milliméteres. A chemnitzi természettudományi múzeum május 4-től különkiállításon mutatja be az új fajok közép-európai invázióját.