Antibiotikum lehet a komodói varánusz véréből

komodói varánusz
Komodói varánusz (Varanus komodoensis)
Vágólapra másolva!
A fertőző betegségek és az antibiotikum-rezisztens baktériumok elleni harc kulcsa lehet a rettegett komodói varánusz.
Vágólapra másolva!

A komodói sárkány félelmetes ragadozó, de egyszer eljöhet az idő, hogy éppen ez az állat vezeti megoldásra a kutatókat egy fontos orvostudományi kérdésben. Kiderült ugyanis, hogy a gyík

vére segíthet a fertőző betegségek leküzdésében.

A komodói varánusz vére lehet a kulcs egy új antibiotikum kifejlesztéséhez Forrás: Wikimedia Commons

Erre a George Mason Egyetem egyik kutatója jött rá, tanulmányáról a Digital Trends írt. A sárkánygyík vérének felhasználásával olyan vegyület állítható elő, amely képes megakadályozni a sebek elfertőződését – állítja a kutató.

A „sárkányvegyületet" egereken tesztelték. Azok a megsebesített kísérleti állatok, amelyeket a komodói varánusz véréből készült anyaggal kezeltek, gyorsabban gyógyultak, mint azok, amelyek sebeit hagyományos módon ápolták. Tudósok szerint ez azt jelentheti, hogy a varánusz vérének felhasználása

egy új típusú antibiotikum kidolgozását eredményezheti.

Statisztikák szerint évente 23 ezer amerikai hal meg antibiotikum-rezisztens baktériumok miatt, vagyis a komodói sárkány véréből kinyert anyag, a DRGN-1 tízezrek életét menthetné meg.

A komodói varánusz a világ egyik legnagyobb gyíkja: akár 3 méteresre is megnőhet, és elérheti a 70 kg-t. A komodói sárkány az indonéz szigetvilágban él, az ott élő emberek pedig jó okkal rettegnek a csúcsragadozótól. Gyakorlatilag mindent elfogyaszt, ami az útjába kerül, legyen az nagyvad, tetem vagy ember. Nem egy olyan esetről tudni, hogy a komodói varánusz emberre támadt, hiszen természetes ellenség hiányában senkitől és semmitől sem fél. A varánusz harapása bárkire nézve végzetes. Tudósok eddig a szájában található kórokozónak tudták be a vérmérgezést, de a legújabb kutatások szerint méregmirigyek okozzák az áldozat halálát. Érdekesség, hogy a varánusz mérgező nyála egyedül saját fajtársaiban nem képes kárt tenni.