Izzadságelemző-karkötő segíti a betegségek felismerését

Izzadságelemző karpánt
Izzadságelemző karpánt
Vágólapra másolva!
A diabétesz és egyéb betegségek diagnosztizálását segítő, karon hordható izzadságelemző-készüléket fejlesztettek ki amerikai kutatók.
Vágólapra másolva!

A Stanford Egyetem és a berkeleyi Kaliforniai Egyetem szakemberei szerint a csuklószorítóra emlékeztető készülék begyűjti az izzadságot, elemzi annak molekuláris összetételét, majd okostelefonon keresztül továbbítja az eredményeket egy szerverre a további analízis és a diagnózis felállítása céljából. Mindez pillanatok alatt történik.

A korábbi izzadságelemző-készülékekkel ellentétben ennek a műszernek a működéséhez nem szükséges, hogy viselője hosszú ideig mozdulatlanul üljön, amíg a szerkezet begyűjti az izzadságot.

"Ez hatalmas előrelépést jelent" - jegyezte meg egy közleményben Carlos Milla, az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közölt tanulmány társszerzője.

Izzadságelemző karpánt Forrás: Wei Gao et al, Nature, 2016 (Ref 1).

A bőrre tapadó rugalmas érzékelőkből és mikroprocesszorokból álló készülék stimulálja a verejtékmirigyeket, majd az elektromos jeleik alapján érzékeli a különböző molekulák és ionok jelenlétét. A szakemberek szerint a magas vércukorszint például a diabétesz jele lehet.

A készülék ezen kívül az izzadság egyéb összetevőit - úgy mint a nátrium- és káliumionok, valamint a laktát - is kiértékeli, ami azt jelenti, hogy a műszerrel gyakorlatilag "az izzadság minden egyes összetevője mérhető".

A kutatócsoport most klinikai próbákon vizsgálja a karkötő használata és a páciensek egészségi állapota közötti kapcsolatot, remélve, hogy hosszú távon sikerül beépíteni az izzadságszenzort egy okosórába, hogy a fejlesztés a szélesebb közönséghez is eljuthasson.