Honfoglaló törzsek Dunaszerdahelyen

2017.04.18. 15:17

Két, honfoglalás korabeli sírhely került napvilágra a felvidéki Dunaszerdahelyen a közelmúltban, az egyik helyi bevásárlóközpont közelében zajló építkezés során - erősítette meg az MTI-nek kedden Takács Mihály, a feltárással megbízott régész, aki szerint a sírhelyek valószínűleg egy, a már feltártnál kiterjedtebb temető részei.

A régészeti leletek azt bizonyítják, itt is éltek honfoglaló magyarok

Az első sírhelyet még március elején, a másodikat pedig egy hónapra rá fedezték fel csatornázási munkálatok során - számolt be a leletekről elsőként hírt adó dunaszerdahelyi.sk hírportál, amely

a helyi múzeum szakértőjét idézve rendkívüli jelentőségűnek minősítette azokat,

mivelhogy eddig bizonyíték híján csak feltételezhető volt, hogy a város területén is éltek honfoglaló törzsek.

A honfoglalás Munkácsy Mihály festményén. A honfoglalást követő évtizedeket a kalandozások korának is hívjákForrás: x-default/

Takács Mihály az MTI-nek elmondta: a sírok két nő maradványait rejtették, a sírhelyek keletkezésének idejét a tizedik század elejére becsülik.

Az elsőként felfedezett sírhely egy nyugat-keleti tájolású, korábban valószínűleg már megbolygatott sír volt, abban a csontváz mellett két bronz hajkarikát találtak. A régész szerint ezt a sírt korábban - még jóval a mostani feltárás előtt - már kifosztották, erre a csontvázon talált jelek alapján következtettek.

Szeretnék az egész területet feltárni

A második sírban több korabeli ezüst díszítőelemet találtak, ruhadíszeket,

egy gyöngysor maradványait, valamint egy hajfonatot díszítő korongot is,

mely utóbbi viszonylag ritka leletnek számít, s arra utal, hogy hordozója életében tehetős lehetett.

Honfoglaláskori hajfonatkorong ( a kép illusztráció)Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A sírhelyek feltárásával megbízott régész szerint jelenleg a leletek elemzése zajlik, amit több hónapig tartó antropológiai vizsgálat követ majd. A leletek további sorsáról ezt követően születik majd döntés, de feltételezhetően a helyi múzeumba kerülnek.

Honfoglaláskori öltözetben lévő hagyományőrzőkForrás: MTI/Mohai Balázs


Az esetleges további feltárásokról Takács Mihály azt mondta: feltételezhető, hogy az egykori temetkezési hely túlnyúlik azon a területen, ahol a mostani infrastrukturális beruházás zajlik, és amit már sikerült feltérképezni.

Honfoglalás kori magyar emberek koponya alapján készült arcrekonstrukciói az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti EmlékparkbanForrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Hozzátette: szeretnék

az egész területet feltérképezni,

erre azonban csak azután kerülhetne sor, ha majd az esetlegesen érintett területekre is kiterjesztik az építkezés-engedélyeztetési eljárást, amiről viszont a beruházó dönt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK