Simogatásra is reagáló robotkutyát fejlesztettek időseknek

2017.04.20. 13:50

A kutyákról régóta tudják, hogy enyhíti az idősebb emberek magányosságát és javítja a hangulatukat, viszont egyesek számára már túl nagy gondot jelent a velük való törődés. Nekik kínál megoldást egy brit robotikai cég, amely kifejlesztett egy simogatásra is reagáló robotkutyát.

A MiRo névra hallgató robotkutya élvezi az emberi interakciót, és jó társa lehet az idősebb embereknek. A szándékosan nem élethűre, de ugyanakkor vonzóra tervezett robotkutya sokféle szenzorral és fejlett programmal van felszerelve.

Farkát is csóválja

Érzékeli például, ha megsimogatják a fejét vagy a hátát, még a farkát is csóválja, ha boldognak érzi magát.

MiRo, a robotkutyaForrás: Consequential Robotics

A szemeibe kis sztereo kamerákat építettek, amelyek lehetővé teszik az emberek felismerését és mozdulataik követését.

Orrában hangradar (szonár) foglal helyet, amellyel érzékeli a helyzetét, és ki tudja kerülni az akadályokat, illetve elkerüli a leesést.

Bajban riaszt

MiRo-t telefonhívásra, sőt riasztásra is lehet használni egy baleset vagy vészhelyzet esetén. Egy hátránya van: nem túl olcsó, átszámítva nagyjából 800 ezer forint.

„Társaságérzetet kelt, így amikor be van kapcsolva és körülöttünk mozog ténylegesen azt a kellemes, bizsergető érzést ébreszti fel, hogy van valakink, aki megért bennünket" – mondta a Consequential Robotics robotkutyájának kifejlesztésében résztvevő Maria Favre.

KAPCSOLÓDÓ CIKK