Mi bujkál a Szaturnusz hatalmas gyűrűi között?

Cassini kép
A Föld és a Hold a Szaturnusz gyűrűi között
Vágólapra másolva!
Apró jelentéktelen kis pontnak látszik a Föld a Szaturnusz hatalmas gyűrűi között. A látványos fotót a hamarosan megsemmisülő Cassini űrszonda készítette.
Vágólapra másolva!

A felvétel készítésekor az űreszköz 1,4 milliárd kilométer távolságra volt bolygónktól. A Föld Cassini felé néző oldalán az Atlanti-óceán déli része látható, a fényes foltként látható planéta melletti apró, halovány pont pedig maga a Hold.

A Föld és a Hold a Szaturnusz gyűrűi között Forrás: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

1997-ben indult útnak

A Szaturnusz a Jupiter után a Naprendszer második legnagyobb bolygója, a Jupiter és az Uránusz között helyezkedik el. Gyűrűrendszere számtalan önálló gyűrűből áll, amelyeket többnyire visszatükröződő jégrészecskék alkotnak.

A Cassini-misszió a NASA, az Európai Űrügynökség (ESA) és az Olasz Űrügynökség (ASI) közös projektje, melynek célja a Szaturnusz és holdjai felkutatása. Az űrszonda 1997-ben indult a floridai Cape Canaveral űrközpontból. A nagyméretű szonda a Vénusz, majd a Föld és a Jupiter gravitációs lendítését kihasználva jutott el a Szaturnusz közelébe 2004 júniusában.

Többek között olyan tudományos eredmények fűződnek a nevéhez, mint a Szaturnusz több holdjának felfedezése, illetve annak bizonyítása, hogy a Szaturnusz hatodik legnagyobb holdja, az Enceladus alkalmas lehet az életre.

Az űrszonda üzemanyaga mára csaknem teljes egészében kifogyott, de egészen pusztulásáig aktív marad és képeket küld a Föld számára. A Cassini szeptember 15-én zuhan bele a gázóriásba.