Különös fénycsík az éjszakában

Steve
Vágólapra másolva!
Lelkes amatőr kutatók egy csoportja különös fénycsíkot fedezett fel, amelynek a Steve nevet adták – írja a BBC híroldal. Először sarki fényre gyanakodtak, de kiderült, másról lehet szó.
Vágólapra másolva!

Eric Donovan, a kanadai Calgary Egyetem egyik kutatója egy sarki fényekkel kapcsolatos Facebook-csoportban figyelt fel a különös égi jelenséget ábrázoló fotóra, melyhez foghatót idáig még nem látott. Habár a többi felhasználó egyszerűen „protonívként" kategorizálta a képződményt, Donovan biztos volt benne, hogy valami másról van szó, mivel a protonok által keltett jelenségeket nem lehet szabad szemmel látni.

Hogy kiderüljön, mit is sikerült felfedezni, a szakemberek az Európai Űrügynökség (ESA) Swarm-küldetésének keretében működő űrszondákhoz fordultak segítségért, amik a Föld mágneses mezejét tanulmányozzák. Három műhold pont jó helyen tartózkodott, hogy a fénycsík felé repüljön. Amikor ez megtörtént, jelentős változásokat mértek a műszerek.

Steve Forrás: Dave Markel Photography

A vizsgálatokból kiderült, hogy valójában az atmoszféra felső tartományában található, gyorsan mozgó gázcsíkról van szó. A földfelszín felett 300 kilométerre a fénycsíkban a hőmérséklet 3000 Celsius-fokkal volt magasabb, mint a környező levegőben. A 25 kilométer vastag csíkon belül a gáz rendkívül gyorsan, 6 kilométer per másodperces sebességgel mozgott.

Habár egyelőre nem sikerült sok mindent kideríteni erről a lilás színben pompázó képződményről, az egyre inkább nyilvánvaló, hogy nem klasszikus értelemben vett sarki fény, mivel nem a Föld légkörébe hatoló töltött részecskék idézik elő.

Az ESA egyik munkatársa, Roger Haagmans szerint a Steve-hez hasonló jelenségek gyakoriak, csak eddig nem tudták rendesen megfigyelni őket. Az, hogy ezúttal sikerült dokumentálni, a földi megfigyelők, szatellitek és a civil kutatók együttes munkájának köszönhető.