Népszerű rockegyüttesről neveztek el egy új hangyafajt

Vágólapra másolva!
A Radiohead brit rockegyüttesről neveztek el egy Venezuelában felfedezett új hangyafajt.
Vágólapra másolva!

A Sericomyrmex radioheadi elnevezéssel nemcsak az együttes zenéje, hanem a tagok környezet- és klímavédelem iránti elkötelezettsége előtt is lerótták a tiszteletüket az új fajt felfedező amerikai kutatók.

A táplálékul gombát termesztő Sericomyrmex-hangyák most három új fajjal gyarapodtak, amelyeket Ana Jesovnik és Ted R. Schultz, a washigtoni Smithonian kutatóintézet munkatársai fedeztek fel.
Számos Sericomyrmex-példányt gyűjtöttek össze Közép- és Dél-Amerikában, majd megvizsgálták a külső tulajdonságaikat és génkészletüket. Eredményeiket a ZooKeys szaklap hétfőn megjelent számában írták le.

Forrás: Ana Ješovnik

A Radiohead-hangyákra Venezuela déli részén bukkantak. Elektronmikroszkóppal fedezték fel egy különleges tulajdonságukat, a fehér, kristályszerű réteget, amely a testüket burkolja, ám csak a királynőét és a dolgozó nőstényekét, a hímekét nem. A kutatók közleménye szerint a réteg vegyi összetétele és rendeltetése egyelőre ismeretlen. Lehetséges, hogy mikrobák alkotják a réteget és a parazitáktól védi a rovarokat és gombaültetvényeiket, ezért a további vizsgálatok fontos ismeretekkel szolgálhatnak a mezőgazdaság és a gyógyszerkutatás számára.