Bizarr rajzolatok a tenger fenekén

tengerfenék, jéghegy,
A furcsa, szinte kör alakú rajzolatot jéghegy alja karcolta a tengerfenékre a több barázdához hasonlóan (a piros színezés 25, a zöld 50 méteres tengermélységet jelez)
Vágólapra másolva!
Megjelent az eddigi legteljesebb, legnagyobb felbontású atlasz a két sarkvidék tengerfenekéről. A laikusok számára szemet gyönyörködtető képek sokat elárulnak a szakembereknek a térség geológiai folyamatairól.
Vágólapra másolva!

A világ minden tájáról származó több mint 250 tengergeológus és glaciológus töltötte az elmúlt négy évet a tenger alatti glaciális tájformák atlaszának összeállításával. Ez a munka lehetővé teszi a kutatók számára a Föld nagy jégtakarói történetének értelmezését és annak megfigyelését, hogyan alakította újra a környezeti hatás a kontinenseket.

Izgalmas geológiai jelenségek

A Nagy-Britannia méretű,

több ezer négyzetkilométeres tengerfenéken számos izgalmas geológiai jelenség megfigyelhető.

A furcsa, szinte kör alakú rajzolatot jéghegy alja karcolta a tengerfenékre a több barázdához hasonlóan (a piros színezés 25, a zöld 50 méteres tengermélységet jelez) Forrás: Atlas of Submarine Glacial Landforms (2017)

Például azok a barázdák, amelyeket a hatalmas jéghegyek lenyúló alja rajzolt a tengerfenékre vagy a glaciális vonalkázás, azok az akár több tíz kilométer hosszan elnyúló áramvonalas kiemelkedések, amelyeket a gyorsan folyó gleccserek hoztak létre.

Több mint 35 egyedi tájalakzatot írtak le

a kelet-szibériai permafroszt drámai tulajdonságaitól kezdve a legyezőalakban szétterülő hatalmas üledéklerakódásokig, amelyek a legnagyobb gleccserek szájánál alakulnak ki.

A kutatók megvizsgálták a múltbéli gleccserek és jégtakarók „ujjlenyomatait" a tengerfenéken, ahol azok korábban előrenyomultak vagy hátráltak a földi klímaváltozások hatásaira.

Alakzatok a sekély (10–17 méteres mély) vízzel borított részeken Forrás: Atlas of Submarine Glacial Landforms (2017)

Hatalmas teljesítmény

„Izgalmas végre nyomtatásban látni az atlaszt" – mondta Kelly Hogan, a brit antarktiszi kutatóprogram (British Antarctic Survey, BAS) geofizikusa és az atlasz szerkesztője a térkép bécsi bemutatóján.

„Az atlasz csodálatosan megmutatja, mit tud elmondani nekünk a tengerfenék a múltról, kicsit ahhoz hasonlóan, ahogy a fák évgyűrűi" – tette hozzá Hogan.