A sok ivástól megzavarodik a szív

alkohol, tinédzser
(dpa) - A young woman drinks a so-called alcopop in front of an illuminated poster wall in a trendy bar in Frankfurt, Germany, 28 September 2004. Alcopops, a sweet soft drink mixed with brandy or schnaps, are especially popular with teenagers.
Vágólapra másolva!
A véralkoholszint emelkedésével együtt nő a szívritmuszavar kockázata is - állapították meg müncheni kutatók a világ legnagyobb sörfesztiváljának, a müncheni Oktoberfestnek a látogatói körében végzett nagyszabású felmérésükben.
Vágólapra másolva!

Az European Heart Journal című szakfolyóiratban szerdán publikált tanulmány az első, amely nagy létszámú (3028) résztvevőn vizsgálta az alkohol hatását közvetlenül a fogyasztás után. A müncheni egyetemi klinika kutatói a 2015-ös sörfesztiválon látogattak ki nap mint nap a sörsátrakba, ahol arra kérték a fesztiválozókat, hogy anonim módon vegyenek részt a kutatásban okostelefonos EKG-mérés és alkoholszonda által.

Minél többet iszunk, annál több a szívritmuszavar - összegezte az eredményt Moritz Sinner, aki kollégájával, Stefan Brunnerrel vezette a vizsgálatot. A sörsátrak látogatóinak csaknem egyharmadánál állapítottak meg akut szívritmuszavart, egynegyedüknél lépett fel erős szívdobogás, és a problémák az elfogyasztott alkohol mennyiségével arányosan nőttek. Kisebb tanulmányok már korábban is arra engedtek következtetni, hogy a sok alkohol rövid távon szívritmuszavart okoz.

Ezt a munkaszüneti napi szívszindrómának (holiday heart syndrome) nevezett jelenséget azonban mindeddig nem alkoholfogyasztás közben diagnosztizálták, hanem csak utólag, az orvosnál már józanul tett látogatás alkalmával.

Kutatás az Oktoberfesten

Az Oktoberfest különösképpen alkalmas egy ilyen kutatáshoz: aligha van a világon még egy másik rendezvény, ahol ilyen hosszú időn át ilyen élénk lenne az alkoholfogyasztás. A fesztivál 16 napja alatt hatmillióan látogatnak ki a sörsátrakba, és hétmillió korsó sört fogyasztanak el. A vizsgált látogatók átlagos véralkoholszintje 0,84 ezrelék volt, egyénenként nullától 3 ezrelékig terjedt. Három ezrelék fölött az emberek már túlságosan részegek ahhoz, hogy részt vehessenek a vizsgálatban. Az alkoholmérgezéssel határos 3 ezrelékes szint eléréséhez egyéntől függően 6-10 liter sör elfogyasztása szükséges.

Forrás: DPA/AFP/Frank May

Hosszú távú vizsgálatok szerint a szívritmuszavar előfordulása 1-4 százalékos az átlaglakosság körében. Ezzel szemben a sörsátrakban vizsgált személyek 30 százalékánál találtak szívritmuszavart és 26 százalékánál erős szívdobogást. A fesztiválozók esetében egy ezrelék véralkoholszint 75 százalékkal növelte a szívritmuszavar kockázatát, és egyeseknél pitvarfibrillációt is észleltek, márpedig ez hosszabb távon szélütéshez vagy szívelégtelenséghez vezethet.

A sörsátorban szerzett tapasztalatokból kiindulva a müncheni egyetemi klinika kutatói 200 önkéntes alkoholfogyasztón vizsgálják tovább az alkohol szívritmusra hosszabb távon gyakorolt hatását.