Mesterséges méhet fejlesztenek ki koraszülöttek számára

Vágólapra másolva!
Folyadékkal teli mesterséges méh kifejlesztésén dolgoznak amerikai orvosok, remélve, hogy az eszköz segít megreformálni a súlyosan éretlen koraszülött babák kezelését, jelentősen javítva a túlélési esélyeiket.
Vágólapra másolva!

Koraszülött bárányokon végzett vizsgálatokkal a kutatóknak sikerült reprodukálniuk az anyaméhben lévő környezetet és a méhlepény funkcióit, ami lehetővé teszi a tüdő és más szervek kifejlődését.

Az Egyesült Államokban évente nagyjából 30 ezer súlyosan éretlen - a 23. és a 26. terhességi hét között a világra jövő - baba születik. Ebben a korban az emberi csecsemő valamivel több mint 500 grammot nyom, a tüdeje még képtelen megbirkózni a levegővel és nagyon alacsonyak az életben maradás esélyei. A nagyon éretlen babák halálozási aránya 70 százalékhoz közelít. Azok az újszülöttek, akik életben maradnak, egész életen át tartó problémákkal küzdhetnek.

Forrás: MTI/EPA/CHOP/Emily A. Partridge

Híd az anyaméh és külvilág között

- mondta Alan Flake, a Philadelphiai Gyermekkórház sebésze, az új eszköz kifejlesztésén dolgozó csapat vezetője. A kutatók célja olyan mesterséges méh kifejlesztése volt, amelyben a súlyosan éretlen koraszülött babák átvészelhetik az életben maradásuk szempontjából kulcsfontosságú heteket, mígnem a 28. hetet átlépve jelentősen javulnak a túlélési esélyeik. A szakemberek három éven át dolgoztak a most bemutatott mesterséges méhen és reményeik szerint az eszköz tíz év múlva már bevethető lesz.

A Nature Communications című szaklap aktuális számában ismertetett legfrissebb tesztekben a kutatók hat koraszülött - nagyjából a 23. vagy 24. terhességi hétre megszületett emberi csecsemő fizikai adottságaival rendelkező - bárányt helyeztek a berendezés legújabb prototípusába, ahol az állatok jól fejlődtek."A magzati tüdő folyadékkal teli környezetben működik. Mi szimuláljuk ezt a környezetet, lehetővé téve a tüdő és egyéb szervek kifejlődését" - mondta Marcus Davey, az egyik kutató.

Forrás: The Children’s Hospital of Philadelphia

Flake és csapata jelenleg a rendszer finomításán dolgozik, majd az eszköz méretét is csökkentik, tekintve, hogy egy újszülött baba nagyjából harmadakkora, mint egy koraszülött bárány.