Kísérteties hangokat rögzített a Cassini

Vágólapra másolva!
Az anyagszegény környezet mellett rendkívüli csönd fogadta a Cassini űrszondát akkor, amikor a Szaturnusz és gyűrűi közötti üres tartományba ért.
Vágólapra másolva!

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a Szaturnusz és gyűrűi között nagyjából kétezer kilométer széles, viszonylag pormentes sáv tátong, a "nagy üresség" a Cassini űrszonda adatait elemző tudósokat is meglepte.

Az űrszondát az anyagszegény környezet mellett szokatlan „csönd" fogadta. A Cassini rádió és plazmahullám-vizsgáló műszere (Radio and Plasma Wave Science) – amely „kikukucskált" a pajzsként használt antenna mögül – érzékelte a gyűrűben neki ütköző részecskéket, amit emberi fül számára hallható hanggá lehetett konvertálni.

Forrás: NASA

A gyűrűben másodpercenként több száz ütközés volt észlelhető, amint azonban a Cassini kiért az üres régióba, minden elnémult, csak néhány alkalommal lehetett a részecskék által keltett zajt detektálni.

– mondta William Kurth, a Cassini-projektben részt vállaló egyik kutató, aki saját állítása szerint egy kezén meg tudta számolni, hány porszemcse becsapódását lehetett hallani.

A következő hónapokban a Cassini minden korábbinál jobban megközelíti a Szaturnuszt: minden keringése során a gyűrűk belső pereme és a Szaturnusz között halad át, tehát az elkövetkező 22 keringés alkalmával egészen közelről tudja tanulmányozni a bolygót és a legbelső gyűrűket is.