Az okostelefonok és a tabletek késleltethetik a beszédfejlődést

kisgyerek, vagy igazából bárki mobiltelefonon játszik.
ENTERTAINMENT movie smartphone watching CHILD preschool age GIRL only children only girls one girl only one person 4-5 years early learning domestic life wi-fi weekend INTERNET wireless dev
Little girl lying on floor using smartphone
Vágólapra másolva!
Az okostelefonok, tabletek, elektronikus játékok késleltethetik a kisgyermekek beszédfejlődését – állapították meg kanadai tudósok, akiknek kutatását csütörtökön ismertették egy San Franciscó-i tudományos konferencián.
Vágólapra másolva!

A Torontói Egyetem és a Torontói Gyermekkórház kutatóinak kutatása szerint minél több időt töltenek a gyerekek hat hónapos és kétéves koruk között kézbe fogható kis képernyős eszközökkel játszva, annál nagyobb a kockázata a beszédfejlődésük késlekedésének.

A kutatásban 900 gyerek szüleit kérdezték ki arról, hogy a kicsi hány percet játszik a kis képernyős elektronikus eszközökkel, majd azt is felmérték, hogy milyen szinten van a gyerekek beszédfejlődése.

Forrás: PhotoAlto/Sigrid Olsson / Altopress/Sigrid Olsson

A gyerekek ötöde átlagban naponta legalább 28 percet játszott kézi elektronikus kütyükkel. A vizsgálat szerint minden harminc perc, amit naponta a kisképernyő előtt töltenek, 49 százalékkal növeli a beszédfejlődés késésének kockázatát. A kézi elektromos eszközök manapság az élet minden területén megtalálhatók. A gyerekeknek két-három éves korukra képesnek kell lenniük egyszerű mondatokkal kommunikálni.

- mondta el Catherine Briken, a tanulmány egyik írója a Pediatric Academic Societies éves konferenciáján, San Franciscóban.

Ez az első olyan tanulmány, amely bemutatta a kapcsolatot a kézi elektronikus eszközök és a kifejező nyelvi készség megkésett fejlődésének kockázatnövekedése között. Briken hangsúlyozta, további kutatások szükségesek ahhoz, hogy a problémával szembesülő szülők és a gyermekorvosok megfelelő segítséget kapjanak.