Több mint száz hópárduc él a kínai Urumcsi közelében

2017.05.08. 17:04

A becslések szerint több mint száz hópárduc él a kínai Urumcsitől keletre és délre lévő hegyvidéki területen.

Az ország legnyugatabbi és legnagyobb tartományának, Hszincsiang-Ujgur autonóm területnek a székhelye közelében mintegy tízezer felvételt készítettek infravörös kamerák segítségével, ezeken harminc egyedet azonosítottak - mondta el Hszing Zsuj, a Wildlife Xinjiang nevű szervezet vezetője. A régióban élő állatok számát több mint száz egyedre becsülik.

A 2014-ben kezdett projekt során az Urumcsitől délre elterülő hegyvidék egy száz négyzetkilométeres körzetében készítették a képeket a kamerákkal.

Hópárduc (Uncia uncia vagy Panthera uncia)

Forrás: AFP

A felvételen élelmet kereső és kóborló állatok láthatóak, néhány képen pedig nőstények vizet keresnek kölykeikkel" - mondta Hszing.

A hópárducokat a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a veszélyeztetett fajok közé sorolja. A Himalája középső- és dél-ázsiai részén 2500-4500 méteres magasságban élnek. Megfigyelték már őket Kína Kanszu, Csinghaj, Szecsuán, Tibet, Jünnan és Hszincsiang tartományában.

A Wildlife Xinjiang szerint a Csinhaj-Tibet fennsíkon élőkhöz képest a Tien-san hegyen élő hópárducok a kíméletlen környezet miatt kisebb régióban aktívak. Az Urumcsi közeli hegyi terület a hópárducok egyik fő élettere.