Visszatért a Földre az amerikai légierő titkos űrrepülőgépe

X-37b űrrepülőgép
Az X-37b landolás után
Vágólapra másolva!
Csaknem kétéves, titkos küldetés teljesítése után visszatért a floridai Kennedy Űrközpontba az Egyesült Államokban az amerikai légierő pilóta nélküli, kísérleti, X-37b típusú űrrepülőgépe - tudatta a légierő.
Vágólapra másolva!

A tájékoztatás szerint a repülő egy olyan leszállópályán ért földet helyi idő szerint vasárnap 7 óra 47 perckor, melyet korábban a mostanra leszerelt űrsiklók használtak.

A fényképek tanúsága szerint kinézetre maga a repülő is hasonlít egy űrsiklóra, csak jóval kisebb; mintegy negyedakkora. Hossza mintegy 9 méter, szárnyfesztávolsága pedig körülbelül 5 méter. Az amerikai légierő két ilyen űrrepülővel rendelkezik.

Az X-37b landolás után Forrás: AFP/-

A gép küldetéséről nem lehet sokat tudni

A Boeing által kifejlesztett X-37b 2015 májusában indult útnak egy Atlas 5 típusú rakéta segítségével, szintén Floridából, és 718 napot töltött a világűrben. A légierő a misszióról mindössze annyit közölt, hogy a repülő "többször felhasználható űrjárművekkel kapcsolatos kockázatcsökkentést, kísérletet és műveletkoncepció-fejlesztést hajtott végre". Az sem nyilvános, hogy mindez mennyibe kerül az amerikai adófizetőknek.

Az X-37b űrrepülőgép indítása Forrás: AFP/United Launch Alliance

A Secure World Foundation nevű alapítvány, amely a világűr békés felfedezését szorgalmazza, arra következtet, hogy a műveletet övező titkolózás arra utal, hogy a repülés során hírszerzéssel kapcsolatos eszközöket próbálhatott ki a légierő.

Az X-37b űrrepülőgép a kifutópályán Forrás: NASA

2010-ben repült először

Az X-37b, amelyet más néven orbitális kísérleti járműnek is neveznek, 2010-ben repült először. Akkor nyolc hónapot töltött az űrben. A mostani volt a negyedik kísérleti repülés a típussal, és az első, melynek végén a gép Floridában landolt. Korábban mindig Kaliforniában, a Vandenberg légi támaszponton szállt le.