Az interneten kutathatók a matematikus zseni kiadatlan jegyzetei

Alexandre Grothendieck
Alexandre Grothendieck
Vágólapra másolva!
Szerda délutántól egy francia egyetem jóvoltából az interneten elérhetők Alexandre Grothendiecknek, a 20. század egyik legjelentősebb matematikusának mintegy 18 ezer oldalnyi kiadatlan jegyzetei.
Vágólapra másolva!

A 2014-ben elhunyt matematikus géniusz átalakította "a matematika egyik területét, az algebriai geometriát" - emlékeztetett Jean-Michel Marin, a dél-franciaországi Montpellier-i Egyetem igazgatója, ahol Grothendieck dolgozott, és amely közzéteszi a tudós jegyzeteit.

"Jegyzeteinek feltárása több évi munkába kerül majd a szakértőknek. Csak néhány százan vannak a világon, akik képesek megérteni őket. Nem csak korábban nem publikált eredményeket, de a gondolatainak megértését segítő eszközöket is tartalmaznak" - tette hozzá az igazgató.

Alexandre Grothendieck Forrás: Wikimedia Commons

Az internetre feltett jegyzetek egy 28 000 ezer oldalas archívumból származnak, amelyet a mester egyik tanítványának adott. Elsőként 18 ezer oldalnyi jegyzetet digitalizálták. A diák, Jean Malgoire azóta is a Montpellier-i Egyetem tanára. A közzétételt a matematikus gyerekei engedélyezték, övék a tárgyi tulajdon joga, de átengedték a közlés jogát az egyetemnek.

Alexandre Grothendieck, akit a nagyközönség csak kevéssé ismert, de matematikusi körökben legendának számított, 1928. március 28-án született Berlinben és 1971-ben kapott francia állampolgárságot. Merész szellemű zseni volt, aki nem ismerte az engedményeket, radikális környezetvédőként ismerték nem mindennapi személyiséggel.

Forradalmasította a geometriát, majd 1990-ben a dél-franciaországi Pireneusok egyik kis falujába vonult vissza a világ elől, ahol 86 éves korában hunyt el. 1996-ban neki ítélték a matematikai Nobel-díjként ismert Fields-díjat.