Elönthetik a tengerek a partvidékeket a század végére

2017.05.12. 10:51

Az eddig megjósolthoz képest jóval nagyobb mértékben növekedhet az évszázad végéig a tengerek vízszintje.

A Norddeutsche Rundfunk (NDR) német televízió a német közlekedési minisztérium számára készült belső jelentésre hivatkozva csütörtökön közölte, hogy a tengeri hajózással és hidrográfiával foglalkozó hatóság (BSH) attól tart, hogy az ENSZ klímatanácsának a tengerszint emelkedésére vonatkozó eddigi előrejelzései túl optimisták voltak. 

A hatóságok aktuális klímatanulmányokat értékelve jutottak erre a megállapításra. A BSH arra figyelmezteti a közlekedési minisztériumot, hogy "úgy tűnik, nem kizárható, hogy az évszázad végéig egy méternél jóval nagyobb mértékben, akár 1,7 méterrel is megnövekedhet a tengerek vízszintje. 

IllusztrációForrás: Elter Tamás

A partvédelem érdekében ezért az eddigi intézkedéseket módosítani kell, emellett újakat kell elrendelni. Ha az Északi- és Déli-sarkvidék jégtáblái leomlanak, akkor még nagyobb tengerszint-emelkedés is elképzelhető – közölte a BSH. 

Az országok azonban még mindig az ENSZ klímajelentése alapján tervezik intézkedéseiket. A legfrissebb, 2013-ból származó ilyen jelentés szerint a legpesszimistább esetben 52–98 centiméterrel növekedhet a tengerszint 2100-ig. 

A BSH szerint a figyelmeztetés ellenére sincs szükség azonnali cselekvésre. Abból indulnak ki a hatóságok, hogy "a partok, parti építmények és a part menti települések védelmére tett mai intézkedések legalább 2050-ig megfelelő oltalmat jelentenek az áradásokkal szemben". Mindamellett az alacsonyabban fekvő partvidéki területek sérülékenysége a tengerszint emelkedésével együtt növekszik.