Hamlet – rákellenes szer az anyatejben

News, Egy anya úgy spórol karácsonyra, hogy eladja az anyatejét, karácsony, anyatej
Vágólapra másolva!
A Lundi Egyetem kutatói akkor fedezték fel a rákellenes szert az anyatejben, amikor antibiotikumok után kutattak. Azóta ígéretes eredményeket értek el a hólyagrák gyógyításában.
Vágólapra másolva!

Catharina Svanborg, Lundi Egyetem immunológusa, aki a felfedezést tette még 1999-ben és munkatársai abban bíznak, hogy az anyatej Hamlet névre keresztelt alkotója nem csak a hólyagrákban szenvedőknek nyújthat segítséget, hanem a bélrákos és az idegrendszeri rákos betegeknek is.

Nincs mellékhatása

A kutatók azt mondják, hogy az anyag kiválasztja magának a ráksejteket és nem károsítja az egészséges sejteket, így mentes a kemoterápia kellemetlen mellékhatásaitól.

– mondta Catharina Svanborg a Daily Mailnek.

Rákellenes szert fedeztek fel az anyatejben Forrás: Thinkstock

Elmagyarázta, hogy az anyatejben található egy alfa-laktalbumin nevű fehérje, amely a bélbe kerülve alakul át rákellenes szerré.

Szerencsés véletlen

„Új antimikrobiális szereket kerestünk, és a frissen lefejt anyatej ideális forrás ehhez" – mondta Svanborg. „Az egyik kísérlet folyamán emberi sejteknek és baktériumoknak is jelen kellett lenniük, és mi gyakorlati okból emberi tumorsejteket választottunk."

„Meglepetésünkre, amikor a tej ezen alkotóját hozzáadtuk, elpusztultak a tumorsejtek" – folytatta a kutató.

Elvágja a ráksejtek energiaellátását

Az anyag többféleképpen is megtámadja a ráksejteket. Először felszámolja a sejt külső védelmi vonalát, majd

a sejt erőművét és információs raktárát, azaz a mitokondriumokat és a sejtmagot célozza meg.

Az energiaforrásától és programjától megfosztott sejt öngyilkosságot követ el az apoptózis nevű folyamat révén.

Gerhard Gruber (Nanyangi Műszaki Egyetem) és Catharina Svanborg beszélik meg a Hamlet hatásait a ráksejtekre Forrás: NTU

A korai klinikai próbák folyamán a hólyagrákban szenvedő betegek elpusztult ráksejteket kezdtek üríteni a vizeletükkel néhány nappal az után, hogy elkezdték kezelésüket a Hamlettel. Most tervezik a teljes körű próbákat, ahol a Hamlet hatását placebóval mérik össze.