A nők jobban megértik a kutyákat, mint a férfiak

2017.05.17. 13:52

A nők nagyobb érzelmi érzékenységük miatt jobban tudják azonosítani a kutyák érzéseit, mint a férfiak, állítják új tanulmányukban az ELTE etológiai tanszékének kutatói. A vizsgálatok folyamán a nők 65 százaléka, míg a férfiaknak csak 45 százaléka értelmezte helyesen az állatok szándékait.

A kutyatulajdonosok mindkét nem esetében jobban teljesítettek, mint a kutyát nem tartók (60 vs. 40 százalék).

Szignifikáns különbségek

A kutatók 18 kutya hangját rögzítették különféle tevékenységek, például a táplálék őrzése, egy idegen fenyegetésével szembekerülve vagy kötélhúzós játék közben.

A tanulmányban résztvevő 40 személy összesen 63 százaléka volt képes felismerni a kutya érzelmeit a morgásokban. A szám jelentősen nagyobb, mint amennyi a puszta találgatás alapján várható lett volna, hangsúlyozták a kutatók.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Daniel Maurer

Játékos és fenyegető morgás

Az emberi hallgatók 81 százalékban felismerték a „játék" morgást, de kevésbé találták el az őrző és a fenyegető hangokat.

A barátságos kutyák nagyobb számú rövidebb, kevésbé elkülönülő morgást hallattak, mutatták ki a kutatók.

„Ismert, hogy a nőknek nagyobb az érzelmi érzékenységük" – írták a kutatók a Royal Society Open Science folyóiratban megjelent cikkükben. „Valószínűleg ez a nagyobb érzékenység segít jobban megkülönböztetni a morgások kontextusát."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK