Kitört Indonézia egyik legaktívabb vulkánja

Torong, 2017. május 20. A Sinabung tűzhányó kitörése a Szumátra északi részén elterülő Karo kormányzóságban fekvő Torong faluból nézve 2017. május 20-án. A Sinabung Indonézia csaknem 130 aktív vulkánjának egyike, amely 400 év után 2010-ben lépett újra működésbe, és azóta elszórtan ismétlődnek a kitörések. (MTI/EPA/Yt Haryono)
Vágólapra másolva!
Ismét működésbe lépett a Sinabung tűzhányó Indonéziában. A vulkánból óriási hamufelhő száll fel, amely miatt több repülőjáratot is törölni kellett. A Sinabung korábban sokáig szunnyadt, de 2013 óta szinte folyamatosan aktív.
Vágólapra másolva!

Újra kitört a Sinabung tűzhányó. A Szumátra északi részén fekvő vulkán látványos por- és hamufelhőt lövell ki magából, amely

már négy kilométer magasra szállt.

A Nemzetközi Katasztrófavédelmi Szövetség (National Disaster Management Authority) szerint a kitörést földrengések is kísérték.

A Sinabung tűzhányó kitörése a Szumátra északi részén elterülő Karo kormányzóságban fekvő Tiga Pancur faluból nézve Forrás: MTI/EPA

A kitörés miatt a régióban a legmagasabb fokú készültséget rendelték le. A tűzhányó aktivitása miatt

több repülőjáratot is töröltek,

a Balira illetve Ausztráliára induló járatokat érinti leginkább a döntés –írja a BBC.

A Sinabungnak érdekes története van, hiszen 2010-ben 400 év után lépett újra működésbe, viszont 2013 óta kisebb-nagyobb időközökkel megismétlődnek a kitörések – közölte a Skynews.

A Sinabung tűzhányó kitörése a Szumátra északi részén elterülő Karo kormányzóságban fekvő Torong faluból nézve Forrás: MTI/EPA/Yt Haryono

Indonézia az egyik legaktívabb vulkanikus terület a Földön, köszönhetően annak, hogy tektonikus lemezek törésvonalain helyezkedik el.

A szigeteken csaknem 130 aktív vulkán van.