A rómaiak parittyája majdnem olyan halálos volt, mint egy Magnum

római parittyás
Római parittyás
Vágólapra másolva!
Skócia egy megerősített dombján úgy 1900 évvel ez előtt egy római sereg támadta meg a helyi harcosokat. A rómaiak többek között parittyával elhajított ólomgolyókat is bevetettek. A közelmúltban elvégzett kísérletek szerint ezek megállító ereje vetekedett a modern .44 Magnum revolverekével.
Vágólapra másolva!

A támadás azért is lehetett halálosan hatékony, mert a helyi harcosok csupán kardokkal és más egyszerű fegyverekkel voltak felszerelve, mondta John Reid, az Edinburgh-tól délre fekvő brunswarki archeológiai feltárások egyik társigazgatója.

Parittyás kísérletek

„Meglehetősen biztosak vagyunk abban, hogy a dombtetőn felsorakozott bennszülöttek nem maradhattak életben" – mondta Reid a National Geographic magazinnak.

Római parittyás Forrás: Pinterest/Public Domain

A feltárások során

több mint 400 nagyjából 50 grammos ólomgolyó

került elő, amellyel a római parittyások irtották az ellenfelet. A Németországban nemrég végzett kísérletek alapján egy képzett parittyás által elhajított golyónak alig kisebb a megállító ereje, mint egy revolverből kilőtt .44 Magnum lövedéknek.

Pszichológiai hadviselés

Más tesztekből kiderült, hogy egy gyakorlott parittyás 130 méterről el tudott találni egy embernél kisebb célpontot. „Ez pont akkora távolság, ami a római frontvonal és a domb védői között húzódott" – tette hozzá Reid.

A nemrég feltárt parittyalövedékek közül pár darab. Láthatók lyukas példányok is Forrás: John Reid/ Trimontium Trust

A rómaiak a támadást még pszichológiai hadviseléssel is erősítették. Több olyan parittyalövedéket találtak, amelyekbe lyukat fúrtak.

Ezek a levegőben szállva hátborzongató sivító hangot hallattak,

ami még jobban rombolta az ellenség morálját.