Az arcnélküli hal a mélytengeri horrorshow sztárja

2017.05.31. 12:18

Egy kutatóhajó egy hónapon át kutatja az Ausztrália keleti partja mentén húzódó mélytengeri régiójában bujkáló élőlényeket. A négy kilométeres mélységet hálókkal, hangradarral és mélytengeri kamerákkal vizsgálják.

„Ez a Föld legkevésbé felderített környezete" – mondta Tim O'Hara az AFP hírügynökségnek. O'Hara, a Victoriai Múzeum munkatársa a vezető kutató a The Investigator kutatóhajó fedélzetén.

Rémfilmbe illő arcnélküli hal

Élénkvörös, tüskés sziklarákok, felfújt tengeri varangyok, vak tengeri pókok és mélytengeri angolnák kerültek a gyűjtőhálóba azóta, hogy a kutatók május 15-én elindultak útjukra a tasmaniai Launcestonból észak felé a Korall-tengeren.

Az arcnélküli halForrás: Museums Victoria/AFP/ John Pogonoski

Az úton találkoztak egy furcsa arcnélküli hallal, amelyről korábban egyszer tettek említést, a HMS Challenger úttörő tudományos csoportja 1873-ban. Ők Pápua-Új-Guinea partjainál figyelték meg az állatot.

„Nincs szeme vagy látható orra és a szája alul helyezkedik el" – mondta O'Hara. Ilyen nagy mélységekben olyan sötét van, hogy az élőlényeknek gyakran nincs szemük, vagy biolumineszcencia segítségével maguk állítják elő a „világítást".

Mélytengeri gyíkhal (Bathysaurus ferox)Forrás: Museums Victoria/AFP/ Rob Zugaro

Ragadozó szivacs

Másik érdekes lelet egy ragadozó szivacs volt, amely halálos szilíciumtüskékkel van felfegyverkezve. A tépőzárhoz hasonló tüskékkel apró rákokat fog el, majd lassan megemészti őket ott, ahol csapdába estek. Ez a módszer jelentősen különbözik a legtöbb mélytengeri szivacs táplálkozásától. Ezek általában baktériumokat és más egysejtű szervezeteket szűrnek ki az elhaladó áramlatokból.

Viperahal, az életre kelt AlienForrás: David Paul

„27 kutató utazik a fedélzeten, akik mind szakterületük vezető szakemberei, és ők azt mondták nekem, hogy az általunk talált lények nagyjából egyharmada új faj" – mondta O'Hara. A kutatók eddig már több ezer mintát gyűjtöttek be, és még két hét hátravan az útból.