Már hat hónapos korban adhatunk allergéneket a babáknak

baba
Vágólapra másolva!
A csecsemők már hat hónapos koruktól kaphatnak különböző táplálék antigén tartalmú ételeket, ami jelentősen csökkenti az ételallergia kialakulásának kockázatát..
Vágólapra másolva!

Így csökkenthető az ételallergia esélye

Kisebb eséllyel lesz ételallergiás a gyermek, ha már 6 hónapos kora körül kap kis mennyiségben táplálékallergént is tartalmazó élelmiszert, mint ha csak később kóstolja meg például a tojást, a gabonaféléket vagy a tejtermékeket – mondja Dr. Arató András.

baba Forrás: Thinkstock

A Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának egyetemi tanára szerint az az ideális, ha az első négy-hat hónapban – a kis mennyiségű táplálékallergének mellett – szinte csak anyatejet kap a baba.

Az édesanya étrendje is befolyásolja, hogy allergiás lesz-e a kicsi,

ezért a gyermekorvos a változatos, normál táplálkozást ajánlja a kismamáknak.

Már négy hónapos kortól bevihetők antigén tartalmú ételek

Dr. Arató András hangsúlyozza, hogy a legelőnyösebb a fél éves korig tartó kizárólagos anyatejes táplálás. Amennyiben erre van mód, akkor nem fontos elkezdeni a mellétáplálást, hanem az édesanyának kell változatos – zöldségben, gyümölcsben, növényi és állati fehérjében egyaránt gazdag – étrendet tartania,

mert az általa fogyasztott táplálék antigének minimális mennyisége bejut az anyatejbe,

és a baba szervezetében toleranciát hoz létre.

Forrás: Thinkstock

Hozzátette, hogy amennyiben a csecsemő már nem szopik, akkor

négy hónapos kortól bevihetők a különböző táplálék antigén tartalmú ételek,

így tejalapú tápszerek, főzelékek és tojás is; mogyoró csak nyomokban, feldolgozott formában kerülhet be az ételekbe.

Tévhit a speciális diéta

Kiütés, légúti panasz, gyomor- és bélrendszeri problémák – ezek a leggyakoribb étel okozta allergiás reakciók.

A kisbabák 4-6 százaléka allergiás valamilyen élelmiszerre,

többségük, 2 és fél százalékuk a tejre, de a tojás, a szója, a gabonafélék, a halak is jelentős allergénnek számítanak – mondja Dr. Arató András. Az egyetemi tanár kiemeli, az anya étrendjén is múlik, hogy kialakul-e a tolerancia a gyermekben.

Forrás: Photononstop/Catherine Delahaye

Mint mondja, tévhit, hogy a várandósság és szoptatás idején – hacsak nincs egyéb egészségügyi indok – speciális diétát kellene tartani, a babát ugyanis az anya normál táplálkozása segíti a leginkább hozzá a tolerancia megszerzéséhez. Dr. Arató András szerint a gyerekek többsége 2-3 éves kora között kinövi az ételallergiát.

(Forrás: Semmelweis Egyetem)